Den här Brynt smörkola med salt jordnötter blir ungefär som knäck där jag bytt ut mandeln till salta jordnötter istället, saltet i nötterna lyfter smaken och det brynta smöret ger en god karamell smak.

Brynt smörkola med salta jordnötter

Som vanligt går jag efter mitt standardrecept när jag gör kola, varför ändra ett vinnande recept, skoj föresten att så många gillade chokladkolan förra veckan, bloggen sköt i höjden, tack så mycket!

Jag använder våg när jag mäter upp allt för att slippa slaska med decilitermått, så jag skriver mäng i både vikt och dl. Sen är det även bra att ha en termometer när man kokar godis så man slipper chansa och göra kulprovet, men det fungerar ju också men jag vet inte hur länge man ska koka då.

40 min

ca 100 kolor

Ingredienser

100 g smör
270 g socker (3 dl)
200 g grädde (2 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
100 g salta jordnötter (ca 1,5 dl)

Gör så här

  • Smält och bryns smöret i en stor tjockbottnad kastrull, går bra utan att bryna med men allt blir godare med brynt smör.
  • Ställ kastrullen på en våg och mät upp och häll socker, grädde och sirap.
  • Koka upp och rör om då och då, när du kommer över 100 grader får du röra typ hela tiden, låt det koka till 125 grader.
  • Hacka nötterna och blanda ner i smeten, jag sparade lite att toppa med.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en lagom stor form, ca 20x20 cm och häll i smeten, toppa med resten av nötterna.
  • Låt svalna och skär sedan lagom stora bitar och slå in i papper, t ex bullformar.

TIPS! knöggla ihop bakplåtspappret så är det lättare att forma när du ska trycka ner det i formen.

Brynt smör

Bryn smöret

Brynt smörkola med salta jordnötter

Koka ihop allt utom nötter till 125 grader

Brynt smörkola med salta jordnötter

Blanda ner hackade nötter

Brynt smörkola med salta jordnötter

Häll i en form med bakplåtspapper

Jag hällde ut allt i en stor form och skar i kolabitar så man slipper kladda med små knäckformar, sen såg jag ett jättebra tips i gruppen kakburken på Facebook (är du inte medlem så bli det) att man kunde ju ta bullformar istället för att klippa ut massa pappersbitar av smörgåspapper.

Brynt smörkola med salta jordnötter

Skär upp och slå in i t ex bullpapper

Brynt smörkola med salta jordnötter

Andra recept på kola