Marchand de vin sås är en slags rödvinssås, men lite kraftigare och med charlottenlök i, jag har även i champinjoner, vet inte vad som är rätt, men så har jag alltid gjort efter att jag såg receptet i Per Morbergs grillbok.
Den här såsen passar väldigt bra till rött kött, gärna oxfilé eller något vilt som älg och gärna med potatisgratäng till.
Marchand de vin
Köp ett kraftigt rödvin, jag är ingen expert på viner men har mina favoriter, kanske inte dom kraftigaste men dom duger.
Såsen är ganska enkel att göra och sköter sig själv det mesta av tiden, jag brukar ofta göra den här när vi är ute och campar med husvagnen, då det inte krävs så mycket ingredienser och jobb.
30-40 min
4 portioner
Ingredienser
100 g champinjoner (ca 6 st)
4 charlottenlökar
50 g smör
4 dl kraftigt rödvin
4 dl oxfond
2 kvistar förse timjan
salt och svartpeppar
Gör så här
- Hacka lök och champinjoner fint, jag brukar ha lite större bitar på svampen så det blir lite att tugga på.
- Fräs lök och svamp i en kastrull med hälften av smöret och lite svartpeppar tills det blir mjukt.
- Häll på rödvin och oxbuljong, samt tillsätt timjankvistarna, du kan stoppa ner hela eller så plockar du av bladen på den, jag brukar göra en av varje.
- Låt såsen puttra ner till hälften och klicka i resten av smöret.
- Smaka av med salt och eventuellt mer svartpeppar.
0 kommentarer