Så gör du den perfekta pizzan, Mutti bjöd in mig och 5 andra bloggare till pizzeria 800 grader i Stockholm för en kväll med massa bra tips när man bakar pizza.

Det var första gången jag va på 800 grader och jag kommer definitivt besöka igen, det va dom godaste pizzorna jag ätit, pizzorna är gjorda med utvalda italienska råvaror av högsta kvalité.

Det är Oskar Montana och Anders Östblom som äger pizzerian, dom träffades under inspelningen av Sveriges mästerkock för några år sedan när båda va med.

Så gör du den perfekta pizzan

Kvällen började med att vi fick se hur degen bakades och hur man gör den enklaste och godaste tomatsåsen, precis som jag brukade göra redan faktisk, degen va riktigt bra och frasig. Vi fick tips om vilka råvaror man lägger på innan gräddning och vilka som passar bäst att lägga på när den kommer ut ur ugnen.

Så gör du den perfekta pizzan

Oskar visar oss hur man bakar riktigt bra pizzor

Vad är det då som gör en bra pizza då?

Degen
Det viktigaste på hela pizzan, med en dålig deg kan du inte få en bra pizza. För att få en bra deg så måste man använda bra mjöle, hälften vetemjöl special och hälften ett Tipo ”00” mjöl som är ett Italienskt mjöl som har ett hög glutenhalt och bildar mycket luft i degen, det har hitils vart lite svårt att få tag på i Sverige men det har på senare tid kommit in i dom vanliga butikerna.

Sedan ska man låta degen jäsa under minst ett dygn i kylen med väldigt lite jäst, då får du en syrerik deg och då får du en krispigare botten.

”Använd händerna när du bakar ut din pizza”

När man sedan bakar ut pizzan så använd händerna för att forma bottnen, börja i mitten och jobba dig utåt, använder du kavel så pressas all luft ut och det blir en trist pizzabotten.

Så gör du den perfekta pizzan

Använd händerna när du bakar ut pizzan

Tomatsåsen
pizzasåsen behöver absolut inte kokas, jag har aldrig gjort det, jag brukar använda en burk krossade tomater från Mutti och smaksätta med lite salt bara, men den här kvällen fick vi tipset om att ha i olivolja också, då blir tomaterna mer upphettade och tillagade när du gräddar pizzan, sen blir det godare smak också.

Till en burk krossade tomater använder man ca 0,5 dl olivolja och smakar av med flingsalt, det ska va lite sälta i den.

Så gör du den perfekta pizzan

Godaste och enklaste pizzasåsen

Använd en tomatsås av hög kvalité med mycket tomatsmak, t ex Mutti Polpa (det har jag gjort i flera år) och sedan rikligt med olivolja och salt.

Oljan tillför både smak och arom, sedan leder den värme bra och hettar upp tomatsåsen börjar koka på pizzan, vilket ger på godare smak och en krispigare pizza.

Toppingen
Om du använder mozzarella på pizzan ska du använda en med komjölk som innehåller mindre vätska, t ex Fior Di Latte, buffelmozzarella lägger man på efter gräddning så att inte pizzan blir blir helt blöt under gräddningen av all vätska.

Även svamp innehåller mycket vätska, så vill du ha rå svamp på pizzan kan du blanda den med olivolja, så slipper du vätska därifrån också.

Gräddning
Ha så hög temperatur du kan ha i ugnen och använd gärna en bak/pizzasten, eller en uppochnervänd plåt som får ligga i ugnen och bli varm.
Pizzan är klar när kanterna börjar bli bruna och osten fått fin färg.
När du tagit ut pizzan kan du pensla kanterna med olivolja om du vill.

Så gör du den perfekta pizzan

En margerita efter gräddning, buffelmozzarellan är precis lagd på pizzan

Även vi fick baka pizzor

Sen var deg dags för oss att baka pizza, vi delades in två ovh två och fick välja en från deras meny, jag och Linda (matstugan) skulle göra en salsiccia, den blev galet god och innehöll förutom salsiccia även mozzarella, brödsmulor, rödlök och parmesan.

Så gör du den perfekta pizzan

Pizza salsiccia som jag och Linda gjorde

När vi gjort våra pizzor satte vi oss för att äta av allas pizzor, sen bakada Oskar några till så vi fick smaka på hela sortimentet, man blev fruktansvärt mätt kan jag lova, det va tur jag inte hade ätit sen frukost den dagen.

Så gör du den perfekta pizzan

Hela skaran utom jag, Madeleine Landley, Helene Lyth, Linda Rådberg, Sofie Lundberg och Henrietta Fromholtz

Pizza - tips & trix med Mutti och 800 grader

En annan god pizza vi åt

Pizza - tips & trix med Mutti och 800 grader

Mätt och belåten

Recept på en riktigt bra pizzabotten

Många har frågat efter recept på pizzadegen, så här kommer den.

Ingredienser pizzadeg – 2 pizzor

3 g jäst
200 g vatten
156 g tipo 00 mjöl
156 g vetemjöl special
12 g salt
20 g olivolja

Gör så här

  • Blanda jäst, vatten och olivolja i en bunke eller degblandare.
  • Vänd i mjöl och salt och blanda tills degen sätter sig ordentligt och gluten bildas, låt den sedan vila 30 minuter i bunken.
  • Knåda eller kör i blandaren igen och låt den sedan vila en timme, knåda ner degen och ställ i kylen minst ett dygn.
  • Ta ut degen och forma till två bollar och låt dom jäsa i ca 3 timmar i rumstemperatur innan du ska grädda pizzan.
  • Forma sedan pizzan som jag förklarat lite längre upp och lägg på valfri topping.

Ingredienser pizzasås

1 burk Mutti polpa
ca 0,5 dl olivolja
flingsalt

 

  • Blanda tomatsås och olivolja, smaka av med flingsalt
Pizza - tips & trix med Mutti och 800 grader

Den här gjorde jag igår, en pizza margerita med det här receptet, recept på hela den här pizzan kommer senare på bloggen

Tack Jung Relations 800 grader och Mutti för en trevlig och god kväll.

Det var en väldigt mysig kväll och vi va bara 6 personer, dom andra som va där va: Madeleine Landley – Landleys kök, Helena Lyth – Hemma med Helena, Linda Rådberg – Lindas matstuga, Sofie Lundberg – Foodstories och Henrietta Fromholtz – Henrietta Fromholtz blogg

Lite andra pizzainlägg på bloggen