Jag blev sugen på lakritskola och eftesom jag har en massa lakritspulver hemma så testade jag blanda ihop en kola medlakrits, jag smakade av innan det började koka upp så att det skulle vara lagom mycket lakritssmak, så det är ett tips för aveta hur det kommer smaka när det är klart.

Lakritskola

Det är först dom senaste åren jag har börjat gilla laktrits, när jag va yngre avskydde jag det, men så upptäckte jag att det fanns kvalitetslakrits och det är ju så mycket godare när det är gjort med kärlek, t ex Lakrids by Johan Bülow eller Haupt lakrits.

I det här receptet på lakritskola har jag hällt i lite svart karamellfärg för att göra den riktigt svart, annars blir det bara en brun kola, men jag tycker lakrits ska vara svart som synden.

När jag mäter upp ställer jag kastrullen på en våg och väger allt som hälls i, så slipper man lite disk och kladd, otroligt enkelt, så måtten står både i gram och deciliter.

30 min

många kolor

Ingredienser

100 g smör
270 g socker (3 dl)
200 g grädde (2 dl)
140 g glykossirap (1 dl) eller ljus sirap
4 msk lakritspulver (smaka av)
svart karamellfärg (frivilligt)

flingsalt

Gör så här

  1. Mät upp allt i en kastrull och koka upp, rör om lite då och då, innan det börjar koka kan man smaka lite om man tycker det är lagom med lakritssmak.
  2. Droppa eventuellt i lite svart karamellfärg om du vill ha den svart, annars blir det brunt.
  3. Koka till 122-124 grader, då blir dom lagom sega och mjuka, det går snabbt på slutet så var beredd.
  4. Häll sedan upp i en lagom stor form med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt, låt kolan sedan svalna innan du skär den i bitar.
  5. Snurra in i smörpapper så dom inte kladdar ihop.
lakritskola
lakritskola
lakritskola
lakritskola

Den här råkade koka till 128 grader, men stannar du på 124 så blir den mjuk och seg

Några av mina andra recept på kola