Att göra egen hemgjord majonnäs är inte svårt och jag tycker att det blir godare än dom köpta, ibland kanske man råkar få nån konstig smak på den men för det mesta blir det bra. Oftast beror smaken på vilken olja man har i, jag använder nästan alltid Zetas rapsolja, tycker att den ger bäst resultat. En majonnäs kan man ju ha till så mycket mer än bara mackan, t ex hamburgerdressing eller andra dressingar, därför är det viktigt att göra den riktigt tjock så man kan blanda i massa annat utan att den blir för lös, man kan alltid blanda i lite vatten i efterhand om man vill ha den lösare.

Jag vet inte varför jag inte har majonnäs här på bloggen sen tidigare men nu spelade jag in en ny video till YouTube så då passade det bra att lägga upp receptet här. Nedan kan du kolla in videon eller varför inte testa den här baconmajonnäsen som jag har sedan tidigare på bloggen, riktigt god till burgare.

När vi ändå är igång kan du gärna börja prenumerera på min YouTube-kanal och tryck även på den där lilla ringklockan så missar du aldrig en ny film.

Hemgjord majonnäs

I våras köpte jag Tommy Myllymäkis såskurs hos Kökets kurser och där lärde jag mig att man blandar i saltet i äggblandningen innan man har i oljan, eftersom salt löser sig dåligt i olja. Vill du lära dig mer om såser och sånt så tycker jag du ska köpa kursen, den är riktigt bra och snyggt filmad.

En sak som är viktig när man gör majonnäs är att alla ingredienser ska ha samma temperatur för att den inte ska spricka, så ta fram allt i god tid så t ex äggulorna hinner få rumstemperatur, vitorna kan du spara och vispa till maränger, varför inte pepparkaksmaränger så här till jul.

Ingredienser

2 st äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt, ungefär
2,5 dl neutral rapsolja
ev vitpeppar

Gör så här

  1. Vispa upp äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och salt, mängden salt är lite svår när man saltar innan men jag tycker det blir bättre så, salta efter om du vill.
  2. Ställ bunken på en blöt disktrasa och droppa i oljan till att börja med medans du vispar, när den börjat tjockna kan du öka takten på oljan. Vispa tills majonnäsen är riktigt tjock, då passar den bra i dressingar och sånt, man kan alltid späda den med lite vatten sen om du vill ha den lösare.
  3. Smaka av och salta ev mer och ha även i vitpeppar om du vill.
  4. Häll upp på burk och ställ i kylen, den håller länge där.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.