Hur kör man cook-a-long när corona härjar och man inte ska träffas, jo över nätet såklart med webbkameror. Jag var med på en cook-a-long med Kronfågel som Deras ambasadör Markiz tainton höll i, vi fick hem ett helt lass med mat dagen innan för att kunna laga det vi skulle.

Det va så kul att åhlla på, jag tycker det är smidigt när eventen hålls såhär eftersom jag har en bit att åka till Stockholm annars, spara väl minst 3 timmar i resa, så det är klart mycket enklare för mig. Det som kanske är jobbigt om man har massa barn hemma på sommarlov som lever om lite, men det funkade bra ändå.

Cook-a-Long med Kronfågel och Markiz

Ja men vad fick vi hem då, jo en massa kyckling, grönsaker, pasta, ost, grädde, kryddor, ugnsformar och säkert något mer, vi fick order om att plocka fram allt innan och så, så man var redo.

cook-a-long med kronfågel

Av allt detta lagade vi till kycklingSteak med BBQ KycklingSteak American Rub med mac and greens, guacamole samt rökt tomatsalsa. Det va riktigt gott alltihopa, specielt mac and green och rökiga tomatsalsan, dom tillbehören blir nog populära i sommar till grillningarna. Recept på dom två lägger jag här nedanför.

Mac and greens

}

2 minuter

4 – 6 portioner

Ingredienser 

300 g pasta, g.rna Amorosi
150 g grönkål, grovt strimlad
200 g blomkål, i små buketter
1 tsk smör
1/2 schalottenlök, finhackad
1 vitlök, finhackad
50 g smör
1/2 tsk vetemjöl
3 dl grädde
0,5 dl vatten
100 g cheddarost
100 g parmesanost
1 krm muskot
Salt och peppar
1 dl creme fraiche

Topping
1 msk ströbröd

1/2 dl persilja
1/2 dl basilika
1 dl parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader..

  2. Koka pastan 3 min kortare än anvisningen.

  3. Smöra en stor ugnsfast form.

  4. Smält smöret i en kastrull och stek schalottenlöken gyllenbrun. Rör ner vitlök och stek i ca 30 sek. Tillsätt mjöl och stek under omrörning i ca 1 minut tills det tjocknar.

  5. Häll i  hälften av grädden under omrörning och koka tills såsen tjocknar. Häll i resten av grädden samt vatten. Koka under omrörning tills såsen får fin konsistens. Stäng av värmen och tillsätt creme fraiche samt den rivna osten. Rör tills osten smälter. Tillsätt muskot, salt och peppar. Rör i den kokta pastan och kålen. Häll allt i ugnsformen.

  6. Topping: Mixa alla ingredienser i en matberedare, finhacka med kniv går också bra.

  7. Strö blandningen i ett jämnt lager över makaronigratängen och gratinera i ugnen i ca 5 min.

cook-a-long med kronfågel
cook-a-long med kronfågel

Rökig tomatsala

I orginalreceptet ingår det avokado, men vi gjorde utan eftersom att vi även gjorde en guacamole och hade till. Jag tycker den va jättegod utan avokado, så det kommer inte jag att ha i iframtiden.

}

5 min

4 portioner

Ingredienser 

12 körsbärstomater, halverade
2 avokado, skivad i bitar
1 knippe koriander, hackad
2 msk olivolja
1/2 dl limejuice
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver

Gör så här

  1. Blanda halverade tomater och skivad avokado med färsk koriander i en skål.

  2. Tillsätt olivolja, citronjuice, spiskummin, paprikapulver och rör ihop. Salta och peppra.

cook-a-long med kronfågel

Mac and cheese är något som jag inte ätit så ofta men det är ju så gott och passar ju faktiskt till det mesta, speciellt grillat, att tillföra grönkål och blomkål i den vart riktigt gott och den kändes fräshare.

För fler recept som Markiz gjort så kolla Kronfågels receptsida med grillat för nästa generation.

cook-a-long med kronfågel

Tack Kronfågel, cooknbloom, kockumsjernverk och Markiz för en trevlig Cook-along, hoppas det blir fler.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Marlene

    Kul att “ses” 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.