När syrenen blommar då vet man at våren håller på gå över i sommar och då ska man ta vara på dom vackra och väldoftande blommorna. Man kan t ex koka en riktigt somrig syrensaft, eller så rör man ihop en syrensirap.

Vad har man då en syrensirap till kanske ni undrar, jo i drinkarna såklart, det är ju en sockerlag smaksatt med syren. Men kan man inte ha vanlig syrensaft i drinken? jo det kan man men den innehåller ju syra och syran vill man helst styra själv i drinken men hjälp av citronjuice eller limejuice. Så det är bättre at göra en syrensirap till det ändamålet.

Syrensirap

Ett smart tips är att göra en stor sats på en gång sen frysa in i istärningar som man tar fram när man ska använda, då håller den riktigt länge och det är lätt att ta fram så mycket som man verkligen behöver. I kylen håller den väl någon vecka eftersom man inte har i något koncerveringsmedel.

Syrenblommorna är lite jobbiga att ta vara på eftersom man inte vill ha med något av det gröna, det gör den besk, men nån enstak liten grön bit gör inte så mycket, Jag brukar ta 2 delar syrenlommor för extra mycket smak sen även ha i något enstaka blåbär för att få lite mer lila färg på sirapen, kanske lite fusk men man dricker ju med ögonen också och det ger ingen blåbärssmak. Jag gjorde på 3 dl vatten, 3 dl socker och ca 6 dl syrenblommor (rensade) men gör mindre eller större sats om du vil.

Recept

}

30 min

ca 5 dl

Ingredienser

3 dl vatten (1 del)
3 dl socker (1 del)
6 dl rensade syrenblommor (2 delar)
ev något enstaka blåbär (för extra färg)

Gör så här

  1. Rensa och skölj syrenblommorna, det är lite pilligt, men vi vill ha så lite av det gröna som möjligt med, det gör den besk.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull, rör om tills sockret löst sig, ställ sedan åt sidan och låt lagen svalna. Det går även bra att koka blommorna, då går det lite fortare, typ ett dygn.
  3. Häll sockerlagen över syrenblommorna i en bunke eller i en stor flaska.
  4. Tillsätt ev något blåbär om du vill, men ta inte så många dom färgar väldigt mycket, jag använde 8 i det här receptet.
  5. Låt det stå och dra i kylen 1-2 dygn, (2 dygn om du lät lagen svalna) sila sedan genom en saftsil i en ren flaska och ställ i kylen, frys gärna in en del så håller den sig längre.
syrensirap
syrensirap
syrensirap

Sirapen ser lite blå ut här, men häller man den i en smalare flaska så där fin lila som man tänker sig syrensirap.

syrensirap

Nu blommar ju inte syren så väldigt länge och min syrenbuske är inne på sista dagarna, men finns det där du bor, skynda ut att plocka, annars så spar du receptet till nästa år såklart. Det kommer recept på drinkar du kan använda det här till så håll utkik.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.