I en drink är syrup eller sirap en viktig ingrediens för att söta drinken och att göra en egen syrup är riktigt enkelt. lika delar vatten och socker som får lösas upp, klart. Sen kan man ju smaksätta den opå olika vis också t ex med rabarber som här och då blir det en rabarbersirap eller rabarber sockerlag.

Det är ungefär som vanlig saftkoncentrat, fast utan syra, för den vill du ju själv kunna styra med i drinken som oftast innehåller t ex 5 cl sprit, 3 cl syra och 2 cl sockerlag. Då får man en bra balans och sen kan man ha lite sodavatten eller kanske en äggvita, men mer om det i kommande inlägg.

Rabarbersirap – en sockerlag med rabarber

Ja hur gör man då den här rabarbersirapen eller sockerlagen, jo det är nästan lika enkelt som vanlig sockerlag men tillsätt en del rabarber också, gärna mer, sen småputtra några minuter tills rabarbern blivit mjuk och sedan sila. Du kan också bara göra en sockerlag och lägga i rabarbern som får dra över natten för att sedan sila.

Men jag föredrar att koka ihop, jag tycker det blir mest smak då. Själva mängden på sirapen bestämmer du ju efter hur många drinkar du vill att den ska räcka till, räkna med 5 st per dl sirap, gör inte för mycket eftersom jag inte tror att den håller så länge i kylen, men en vecka funkar nog.

}

10 min

1 – 2  deciliter

Ingredienser

1 del vatten (t ex 1,5 dl)
1 del socker (t ex 1,5 dl, 135 g)
1-2 delar rabarber (t ex 1,5 dl)

Gör så här

  1. Tvätta och skär rabarbern i mindre bitar, ifall du skalar så lägg skalet i en burk med kallt vatten, då skruvar skalet ihop sig och blir snyggt som garnityr till en GT eller nått.
  2. Koka upp vatten, socker och rabarber, koka inte för hårt, vi vill inte att vätskan dunstar, men låt det småputtra tills rabarbern är mjuk, mosa lite.
  3. Sila ner i väl rengjord flaska och låt den svalna. Förvara i kylen, håller väl minst en vecka.
rabarbersyrup

Ja vad ska vi då ha den här rabarbersirapen till då, det tänkte jag visa i kommande inlägg, jag har blandat 2 lika drinkar med den som jag gillar. Jag har även testat haft lite i en Gin & Tonic men det blev för sött för min smak, kanske blir gott om man minskar lite.

Föresten, en fråga, vad tycker du att det här heter egentligen, rabarbersyrup, rabarbersirap eller rabarbersockerlag? kommentera gärna nedan och lämna även något bra tips på drinkar man kan blanda.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.