Först tänkte jag bara säga att det här inte är sponsrat eller något sammarbete, det är bara jag som tipsar lite.

Godaste pizzan får du med en kalljäst pizzadeg och nu tror jag att jag hittat bästa receptet på kalljäst pizzadeg, fast den fungerar lika bra utan kalljäsning, bara man har tid att jäsa ca 4-5 timmar.

Receptet hittade jag i en receptfolder från Ramlösa kvarn som jag hittade i butiken vid deras mjöler och det var där jag hittade deras tipo 00, som man man helst ska använda när man bakar pizza, det har tidigare bara funnits i typ italienska butiker men nu finns det i dom vanliga butikerna också.

Kalljäst pizzadeg

20 min + jäsning

4 pizzor

Ingredienser

700g tipo 00 mjöl
4 g jäst 
370 g vatten 
15 g salt 
15 g olivolja

Gör så här

  • Använd en assistent och ha i mjölet och jästen.
  • Starta maskinen och häll sakta i vattnet, det göt tydligen så att kanterna kommer bli krispigare, kör på låg hastighet i 5 minuter.
  • Ha i saltet och kör ytterligare 5 minuter på lägsta hastighet.
  • Nu är det dags att hälla i olivoljan och nu ökar du hastigheten och kör i 5 minuter till.
  • Skälp upp degen på ett mjölat bakbord och gnid in den med lite olivolja så att degen inte torkar, låt den vila ca 20 minuter.
  • Dela degen i 4 delar och rundriv dom.
  • Nu ska dom jäsa och du kan göra på två sätt, beroende på om dom ska ätas samma dag eller om du kan vänta tills imorgon, antingen låter du dom jäsa ca 4-5 timmar i rumstemperatur. Om du ska äta imorgon så låter du dom först jäsa ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan plastar du dom och ställer in i kylen minst 12 timmar, ett tips innan man plastar är att pensla med lite olivolja så att plasten inte fastnar. ta ut dom ur kylen 1 timme innan du ska göra dom sedan så dom blir rumstempererade.
  • Kavla ut degen till pizzor, den går att göra väldigt tunn.

Toppa sedan pizzan med vad du gillar och grädda den helst på en pizzasten i ugnen på minst 250 grader, varmare är bättre, eller varför inte köra på grillen.

Den här toppade jag med ramslökspesto, mozzarella, salami, sparris och pinjenötter.

Kalljäst pizzadeg

Blev du sugen på en pizza nu och vill göra en riktigt snabb så hittar du min snabba pizzadeg här samt en massa förslag på toppingar.