*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och Kocken ***

Lasagne, det kan men väl aldrig tröttna på och man kan ju göra det så på många olika sätt. Men ska man göra den som jag oftast gör så följer man det här receptet, riktigt gott och med mycket ostsås, bådei och ovanpå vid servering.

Ostsåsen eller bechamellsåsen gör jag mycket av, på minst 1 liter mjölk och mycket ost, gärna någon smakrik lagrad eller cheddar. Lasagnen brukar jag oftast bygga i 3 lager med köttfärs och jag börjar alltid med ett lager ostsås i botten, samt avslutar med ett lager på toppen också samt lite mer riven ost. Med en Fiskars Hard Face* gryta så är risken minimal att någonting fastnar på botten när man gör ostsåsen, finns hos bl a Bagaren och Kocken*.

Lasagne

Ska man använda färska eller torkade pastaplattor, ja det bestämmer du själv, jag använder oftast torkade och ibland brukar jag lägga dom i varmt vatten en liten stund, då blir dom mjuka och lättare att lägga ner i formen.

För att göra en riktigt god köttfärsås gör man som italienarna och gör med en sofritto. Morot, lök och själkselleri, lika delar brukar jag göra ungefär, kör det i olja i en panna så detdet blir mjukt, ca 10 minuter. Efter det kokar jag in 1 dl vitt vin och några matskedar tomatpuré.

}

60 min

4 portioner

Ingredienser

1 stor gul lök, finhackade
1-2 morötter, finhackade
2 själkar själkselleri, finhackad
olivolja
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
500 g köttfärs
400 g krossade tomater
2 msk koncentrerad köttfond
2 dl vatten
salt och svartpeppar

Ostsås
50 g smör
0,5-1 dl mjöl
1 lite standardmjölk
150 g riven ost

Lasagneplattor
ost till topping

Gör så här

  1. Börja med sofritton, fräs lök, morot och stjälkselleri på svag värme i olivolja, 10-20 minuter, ha i tomatpuré och låt det fräsa in, häll i vinet och låt det koka in, 
  2. Bryn köttfärsen i en stor stekpanna eller gryta med smör. Blanda i sofritton, krossade tomater, köttfonden och vatten, låt det puttra under lock, gärna ett par timmar men jag tycker det räcker med en halvtimme. smaka av med salt och peppar nr den är klar.
  3. Värm mjölken i en kastrull och håll den varm. Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet tills det blir en degklump. Tillsätt sedan mjölken i omgångar och vispa så det blir klumpfritt, när konsistensen är som du vill ha den så smaka av med salt och vitpeppar, häll i osten och rör tills den smält.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Bygg lasagnen i en vanlig ugnsform , börja med ostsås i botten, lägg på ett lager lasagneplattor, bred ut köttfärsås och ostsås och fortsätt sedan så det blir 2-3 lager. Sista lagret ska bara ha ostsås och riven ost.
  5. Kör in i ugnen, kolla förpackningen till lasagneplattorna hur länge som behövs, men håll även koll så den inte blir för bränd, den brukar oftast vara färdig när den den har fin färg tycker jag.
  6. Låt den gärna stå 20 minuter så den sätter sig innan servering, lasagne är ju oftast godast dagen efter.
Lasagne

Tips! (annonslänk)

Hos Bagaren och Kocken hittar du en grym gryta till ostsåsen, ingenting fastnar.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.