Japanskt nyår med Jennie Walldén och Kikkoman
I vår grupp skulle vi tillaga vegetarisk chikuzenni, teriyaki chicken, samt desserterna som bestod av matcha nice cream och björnbär nice cram i ministrutar sen serverades vi några andra rätter också, ett par av recepten finner ni längre ned.
Tips: Pulled Beef i klämma
Bifftataki med ingefärsdressing och tryffelmajonnäs
Ingredienser
- 800 g hängmörad oxflé, mittdelen
- 500 g kejsarhatt + ev. 150 g extra för vegetariskt alternativ
- 1,5 dl Kikkoman soja + 1 – 2 msk till pensling av kött
- 3 msk ingefärsjuice pressad från fnriven ingefära (ca 10 cm bit)
- 4 msk risvinäger
- 3 msk strösocker
- 2 dl Kewpie majonnäs (japansk majonnäs)
- Några droppar tryffelolja
- Färsk tryffel att hyvla på
- Shisokrasse
- Svarta rostade sesamfrön
Gör så här:
- Putsa oxfilén, Dela köttet på längden om det är en tjock bit. Pensla med Kikkomann soja. Häll lite olja i en stekpanna och sätt på hög spisvärme tills oljan börjar ryka. Bryn oxfilén runtom, den får gärna sotas. låt svalna och skiva sedan filén i så tunna skivor som möjligt. Ställ åt sidan.
- Skär kejsarhattarna i ca 4 cm breda ”stubbar”. Skär sedan i tunna skivor på längden.
- Riv ingefära och pressa ur saften ur det rivna genom en tät liten sil eller silduk. Blanda med Kikkoman soja, risvinäger, strösocker och rör ihop tills sockret löst sig.
- Blanda Kewpie majonnäs med några droppar tryffelolja. Lägg i en spritspåse och gör ett litet hål.
- Lägg upp oxfilén och kejsarhattarna på ett större fat. Häll över ingefärsdressingen och spritsa sedan ut tryffelmajonnäs med jämna avstånd. Riv över färsrk tryffel och garnera med shisokrasse och svarta sesamfrön.
Teriyaki Chicken
Ingredienser
- 1 dl Kikkoman soja
- 1 dl mirin
- 1 dl sake
- 5 msk strösocker
- 2 tsk riven ingefära
- 2 st rivna vitlöksklyftor
- 2 kg kycklinglårfilé med skinn
- 2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
- Stick i kycklingen med en gaffel så det blir små hål i skinnet.
- Stek kycklingen i en stekpanna med skinnsisdan ner. Stek ca 3 minuter per sida, tills varje sida har fått en gyllene färg.
- Häll i triyakisåsen i panan med kycklingen i några minuter. Skeda sås på kycklingen under tiden.
- Ta upp kycklingen från stekpannan och skiva i munsstora bitar. Strö över rostade sesamfrön. Servera med ris.
0 kommentarer