*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***
En riktigt god Kall Bearnaisesås med smör
Den här gör jag med en reduktion på vinäger, vatten, schalottenlök och några droppar tabasco. Vill du göra det enklare så hoppa över reduktionen och ta bara 3 msk vinäger som du låter dragonen dra i, gärna med tabasco där också. Tabasco är en smakhöjare och jag tycker att en bea blir godare med det i, men det är ju en smaksak. Sen har vi ju det här med vinägern, det sägs ju att man ska ha rödvinsvinäger tillbearnaise, jag tycker inte att det blir så stor skillnad egentligen själv föredrar jag faktiskt vitvinsvinäger, så det använder jag, använd det du vill.
Recept
Ingredienser – 1 glas
200 g smör
1/2 dl vit- eller rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 liten charlottenlök (finhackad)
några droppar tabasco (om man vill)
3 msk torkad dragon
4 äggulor
2 dl rapsolja
ev mer dragon
ev hackad persilja och lite körvel om man vill
salt
cayennepeppar eller vitpeppar
Gör så här
- Smält smöret och ställ det åt sidan till det svalnat till rumstemperatur.
- Häll vinäger, vatten, hackad shallotenlök och några droppar tabasco i en kastrull, koka upp och reducera ner tills det återstår ca 3 msk (ungehär en 1/2 dl). Ställ åt sidan så den svalnar och rör ner den torkade dragonen, låt det stå och dra tills smöret blivit rumstemperatur.
- Vispa äggulorna och häll sakta i rapsoljan, när det börjar tjockna så kan man öka takten.
- Vispa ner smöret, men häll inte i det vita som ligger på bottnen. Nu blir det ganska tjockt.
- Vispa ner vinägerblandningen, då blir bean lite mer rinnande.
- Smaka av med salt och peppar, ha mer dragon om du tycker det, jag gillar även att ha i hackad persilja samt körvel. Vill du ha mer syra så skvätt i lite mer vinäger.
Självklart kan du ju krydda den som du vill, byt ut dragonen mot ramslök eller varför inte lägga till t ex vitlök, chili, curry eller vad du nu gillar för smak på din bea. Bearnaisesåsen går jättebra att förvara i kylen, ca 1 vecka, ta bara ut den en halvtimme innan servering och rör om lite så blir den lös igen. Perfekt att ha en burk i kylen till sommarens grillkvällar.
Tips! (annonslänk)
Jag måste tipsa om bästa turboballongvispen jag hittade hos KitchenTime, perfekt när man vispar bea, majonnäs eller vill handvispa vispgrädden.
Sociala medier
Glöm inte bort att följa mign på YouTube, Instagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.
Relaterade inlägg
* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.
Hej, oavsett det gäller varm eller kall bea använder jag alltid som originalet säger, rödvinsvinäger. Sen vill man köpa färdig tycker jag Erik Lallerstedt:s konkurrerar ut alla.
Hej, jag själv föredrar vitvinsvinäger i men det är väl en smaksak, brukar ta i en skvätt sherryvinäger ibland också.
Lallersteds gillar inte jag, testade för nått tag sen men gick inte hem här hemma 🙂