Select Page

Lakritskola

Jag blev sugen på lakritskola och eftesom jag har en massa lakritspulver hemma så testade jag blanda ihop en kola medlakrits, jag smakade av innan det började koka upp så att det skulle vara lagom mycket lakritssmak, så det är ett tips för aveta hur det kommer smaka när det är klart.

Lakritskola

Det är först dom senaste åren jag har börjat gilla laktrits, när jag va yngre avskydde jag det, men så upptäckte jag att det fanns kvalitetslakrits och det är ju så mycket godare när det är gjort med kärlek, t ex Lakrids by Johan Bülow eller Haupt lakrits.

I det här receptet på lakritskola har jag hällt i lite svart karamellfärg för att göra den riktigt svart, annars blir det bara en brun kola, men jag tycker lakrits ska vara svart som synden.

När jag mäter upp ställer jag kastrullen på en våg och väger allt som hälls i, så slipper man lite disk och kladd, otroligt enkelt, så måtten står både i gram och deciliter.

30 min

många kolor

Ingredienser

100 g smör
270 g socker (3 dl)
200 g grädde (2 dl)
140 g glykossirap (1 dl) eller ljus sirap
4 msk lakritspulver (smaka av)
svart karamellfärg (frivilligt)

flingsalt

Gör så här

  1. Mät upp allt i en kastrull och koka upp, rör om lite då och då, innan det börjar koka kan man smaka lite om man tycker det är lagom med lakritssmak.
  2. Droppa eventuellt i lite svart karamellfärg om du vill ha den svart, annars blir det brunt.
  3. Koka till 122-124 grader, då blir dom lagom sega och mjuka, det går snabbt på slutet så var beredd.
  4. Häll sedan upp i en lagom stor form med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt, låt kolan sedan svalna innan du skär den i bitar.
  5. Snurra in i smörpapper så dom inte kladdar ihop.

Den här råkade koka till 128 grader, men stannar du på 124 så blir den mjuk och seg

Några av mina andra recept på kola

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This