I år (2018) fyllde Tabasco 150 år och et firas världen över med fest och i Stockholm hölls festen hos PS Matsal och ambassadörerna Johan Hedber (matgeek) och Daniel Lakatosz stod för maten.
Tabasco är inte bara en stark sås utan en smakförstärkare, den lyfter fram smaker i maträtterna om du blandar i några droppar, jag har t ex alltid tabasco i min bearnaisesås eller använder chipotle Tabasco för att få fram lite extra rökig smak.
Visste du t ex att den bara innehåller tre ingredienser? chili, vinäger och salt som får lagras i trätunnor i tre år och i år för att fira har man tagit fram en som har lagrats i hela 15 år och dessutom innehåller mousserat vin för att fira till det ordentligt, den är även formad som en champagneflaska.
Det kommer även några andra nyheter i år som vi fick med oss hem, bl a Tabasco Sweet & Spicy, en söt sur tabasco, riktig god och kan tänka mig den passar bra till asiatiskt. Sen kommer det även en Tabasco Buffalo Wing som jag tyvärr inte fick med mig någon hem men den ska vara fantastisk till t ex kycklingvingar.
Tabasco Scorpion Sauce vet jag inte om den är ny, men jag har aldrig sett den förut och den är för dom allra hårdaste och är så galet stark (enligt mig) är inte så förtjust i för starka saker men den blir nog bra att droppa i nått långkok eller nått.
Tabasco 150 år – festen
När vi kom bjöds vi på en tabascodrink med bli bli bli och lite tilltugg form av tempurafriterad blomkål och saltgurka som dippades i bl a en koriandersås. Sedan fick vi vin, öl och champagne vad man nu ville, själv tog jag vatten då jag va tvungen att köra bil på grund av tidsbrist.
Johan (matgeek) bjöd på en fantastisk briskett i korvbröd med grillad spetskål, inlagd rödlök och nån god majonnäs. Daniel lagade ihop en fräsch salsa som serverades med grillade tigerräkor i varma tortillabröd. Sen blev det såklart en dessert också med bakad rabarber och smulade drömmar samt nått mer, fantastiskt god. Allt innehäll såklart tabasco och recepten på allt hittar ni längs ner efter alla bilder som följer nu.
Nedan följer recepten på det vi bjöds på.
Sommartortillas på grillen med tigerräkor, mangosalsa, avokadocremé och chimichurri med Tabsco green av Daniel Lakatozs
Ingredienser
8 mjuka tortillas (små)
Mangosalsa
250 g mogen mango, i bitar (går bra med fryst men då ska den vara söt och mogen)
250 g plommon babytomater, delade
½ gurka, delad på längden och urkärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fisksås
1 tsk salt, eller efter smak
½ tsk svartpeppar, eller efter smak
½ röd chili, finhackad
1 msk koriander, finskuren
Tabasco Habanero efter smak
Avokadocremé
2 avokado, mogen
2 dl creme fraiche
½ lime, juice
½ tsk salt, eller efter smak
½ tsk svartpeppar
3 tsk Tabasco Green
Marinad till räkorna
3 lime + juice + limezest
1 msk strösocker
1 dl koriander grovt hackad
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl matolja
2 ½ msk Tabasco Green
18 tigerräkor, skalade och rensade
Chimichurriolja
1 kruka kruspersilja
1 kruka koriander
1 ½ dl matolja
1 vitlöksklyfta
1 msk Tabasco Green
¼ tsk salt, eller efter smak
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser till mangosalsan i en skål. Plasta och ställ i kylen
-
Gröp ut avokadoköttet i en skål. Tillsätt creme fraiche och mixa helt slätt. Tillsätt limejuice, salt, svartpeppar, och Tabasco Green. Rör om väl. Och plasta. Ställ i kylen.
-
Mixa alla ingredienser till marinaden i en skål och tillsätt räkorna. Låt marineras i ca 30 minuter.
-
Lägg persilja, koriander, matolja, vitlök, tabasco Green och salt i en bunke och mixa helt slätt med en stavmixer eller i en vanlig mixer.
-
Grilla tortillabröden i ca 20-30 sekunder per sida (dom ska fortfarande bara mjuka men varma.)
-
Grilla räkorna i ca 1 minut per sida och ställ undan.
-
Lägg mangosalsa, tigerräkor, avokadocremé och chimichurriolja på tortillabröden.
-
Toppa med lite koriander och njut!
Matgeeks Brisket sandwich
Brisket sandwich
- Brisket kan man göra själv, i det här fallet köpte vi in det från ”Det Arroganta Svinet”.
- Brödet: Tänk avlånga rolls. Helt vita, utan skorpa och lite avlånga. Klassiskt lobster roll bröd.
- Inuti:
– Grillad gemsallad, delad i kvartar
– 2 dl majonnäs blandad med 1 tsk Tabasco original, 1tsk Tabasco Chipotle, (smaka dig fram) och salt
– Picklad rödlök
Saften från brisketen blandas med lite Tabasco Chipotle för att sen skeda lite över varje roll innan den serveras. Viktigt att varmhålla brisketen medan du grillar och skiva upp den direkt när du monterar mackan.
Dippsåser
The Smoky Green
200 g rökt sidfläsk eller bacon
2 dl majonnäs
1-2 tsk Tabasco Green Jalapeño
1 nypa salt
1/2 vitlöksklyfta
Grandpas Comeback Sauce
2 dl majonnäs
1/2 tsk Tabasco Original
1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk dijonsenap
1/2 msk tomatpuré
1 tsk Worcehstershiresås
1/2 vitlöksklyfta
1/6 silverlök
1/2 citron
Svartpeppar
Salt
Gör så här
The Smoky Green: Skär fläsket i skivor och lägg i en kall stekpanna. Sätt den på medeltemperatur eller lite lägre. Nu ska fettet smälta utan att resten av fläsket tar färg. När stekpannan börjar bli varm är det viktigt att hålla lite koll på den så den inte blir för varm.
När man fått ett frikostigt lager fett i botten av pannan häller man av det i liten skål och sparar. Höj värmen och stek fläsket knaprigt. Ta upp och lägg på ett hushållspapper.
Mät upp majonnäsen i en liten skål. Tillsätt 0.5 msk baconfett (eller mer om man önskar mer röksmak), Tabasco Green Jalapeño, salt och vitlök.
Blanda och smaka av. Häll upp i en ren skål och servera.
Grandpas Comeback Sauce: Häll upp majonnäsen i en skål. Tillsätt Tabasco, paprikapulver, dijonsenap, tomatpuré och Worchestershiresås. Riv i vitlök och lök med ett zestjärn så det blir nästan som en puré. Smaka av med citron, peppar och salt.
Häll upp i en ren skål, pudra över lite paprika och servera.
Det blev tyvärr ingen bra bild på brisketten i brödet men fick en riktigt bra på Gillis när han äter en. Jag kan lova att den va riktigt god, jag minns inte hur många jag åt.
Stort tack till Tabasco och JMWGolin för en fantastiskt trevlig 150 års fest, alltid lika roligt att träffa alla matbloggskollegor, nedan Zeina (zeinas kitchen) och Fredrik (Frallans matblogg).
Läs gärna något från andra tidigare event jag vart på.
0 kommentarer