Ni vet väl att jag har en YouTube-kanal också där jag bl a gjort en video där jag maler kött till burgare.
Smashad burgare med trippelfriterade pommes
Ingredienser
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- När man maler kött själv är det viktigt med hygienen och att kött samt kvarndelar är kalla.
- Skär ut köttbitar på ca 2 x 2 cm och lägga på en bricka som jag sedan lägger in i frysen en stund tills ytan har blivit fryst. Även delarna till kvarnen stoppar jag in i frysen, om allt är riktigt kallt så maler man lättare och köttet fastnar inte lika lätt i kvarnen.
- Sedan maler man två gånger så att fett och kött blandas ordentligt och man får en fin färs. Jag brukar mala ganska grovt, med 6 mm hålskivan, men det är ju en smaksak. Jag gillar när det blir luftigt.
- Forma färsen försiktigt till bollar på 125 g styck, det är lagom stort för att smasha ut dem i pannan sedan, pressa inte ihop bollarna för hår, dom ska vara lite luftiga.
- Smartast är att inte ha fritösen i närheten då man inte ska ha köksfläkten på när man friterar och det osar väldigt mycket när man steker burgarna. Salta bollarna och värm upp en stekpanna på högsta värmen, gjutjärnspanna funkar bäst. Lägg i max två bollar åt gången och låt dom ligga i en minut.
- Sedan pressar du ut den till en hamburgare, ca 0,5 – 1 cm tjocka.
- Stek ytterligare ca 2 minuter innan du vänder på den, stek sedan 2-3 minuter på andra sidan beroende på hur du vill ha stekgraden. Lägg på en skiva ost på slutet så smälter den fint.
Pommes
2 msk vitvinsvinäger
2-4 l neutral matolja till fritering
Gör så här
- Börja med att skrubba och skära till pommes från bakpotatisen, jag brukar behålla skalet men det gör man som man vill. Lägg sedan pommesbitarna i kallt vatten i ca en timme, byt gärna vatten några gånger.
- Koka potatisen med 2 msk vitvinsvinäger i ca 5-8 minuter (beroende på tjocklek), den ska bara bli lite mjuk, inte ramla isär. Låt den sedan ligga och torka och svalna 30 minuter på hushållspapper, värm under tiden upp en fritös eller kastrull med olja till 150 grader.
- Fritera pommesen i ca 5 minuter i omgångar. Den ska inte bli brun nu utan ta upp den precis när den börjar få färg och lägg den på hushållspapper för att torka och svalna i ca 30 minuter. Höj fritösen till ca 190 grader.
- Fritera pommesen en sista gång på 190 grader i ca 2-3 minuter tills de får perfekt färg, låt dem rinna av på hushållspapper och salta med flingsalt.
Dressing
4 skivor inlagd gurka, hackade
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitlökspulver
1 msk ketchup
1 msk senap
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av, ha i ev mer av nån krydda om du vill.
Karamelliserad lök
2 msk vatten
2 msk socker
Gör så här
- Stek löken med vatten och socker, rör mycket, stek tills den blir karameliserad och har fin färg. Passa även på att steka baconet till önskad grad.
Tillbehör
4 st hamburgerbröd, gärna hembakade
4 st salladsblad
1 paket bacon
8 skivor cheddarost
Jag har även en video på YouTube-kanalen där jag smashar burgare, kolla gärna på den.
Kommentarer
2 Kommentarer
Trackbacks/Pingbacks
- Test av OBH Nordica Quick Burger - i Köket med Anders - […] tipsar istället om det här inlägget om smashade burgare, mycket godare och ingen apparat behövs för […]
- Brioche hamburgerbröd - i Köket med Anders - […] Vill du veta hur man gör en perfekt burgare rekomenderar jag dig att använda smashmetoden. […]
- Lite länkkärlek på Nationaldagen - i Köket med Anders - […] Smashad Burgare […]
- Hamburgare med bacon majonnäs och julmustbrässerad rödlök - i Köket med Anders - […] När jag gör hamburgare så maler jag egen högrev som jag sedan gör till bollar på 125 gram styck,…
- Örtburgare med morotstzatziki i ciabatta - i Köket med Anders - […] […]
Snodde delar av receptet såsom hamburgare, lök och dressing (ville inte ha pomme den dagen). Nåt av det godaste jag har ätit i hamburgerväg, speciellt dressingen har blivit ett stående tillbehör även till annan mat (Y)
Klockren!
Ahh va kul att höra, ja dressingen är riktigt god 🙂