Ghee
Hels ska man göra det på osaltat smör, jag har själv aldrig testat med saltat så jag vet inte hur det blir. När smöret är klart förvarar du det i en rengjord burk i rumstemperatur, det håller väldigt länge om du är noggrann med rena redskap och stänger burken ordentligt, bara att ta en klick när man behöver.
Ingredienser
Gör så här
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull utan lock.
- Låt det sjuda minst 30 minuter, men gärna längre så att allt vatten dunstar.
- Det bildas ett vitt skum på toppen som du silar bort, sen blir det även en brun bottensats, det är proteinet och mjölksockret som du silar bort genom en silduk ellerett flergångskaffefilter.
- Häll upp i en väl rengjord burk och låt det svalna, sätt på ett lock sen och låt det stå framme brevid spisen så har du alltid det redo. Det stelnar efter ett par timmar.
Hur undviker du att det blir brynt smör istället för ghee? Låg temperatur?
Ja precis, på ganska låg temperatur