*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och Kocken ***
Brynt smörkola med salta jordnötter
Jag använder våg när jag mäter upp allt för att slippa slaska med decilitermått, så jag skriver mäng i både vikt och dl. Sen är det även bra att ha en termometer när man kokar godis så man slipper chansa och göra kulprovet, men det fungerar ju också men jag vet inte hur länge man ska koka då.
Ingredienser
100 g smör
270 g socker (3 dl)
200 g grädde (2 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
100 g salta jordnötter (ca 1,5 dl)
Gör så här
- Smält och bryns smöret i en stor tjockbottnad kastrull, går bra utan att bryna med men allt blir godare med brynt smör.
- Ställ kastrullen på en våg och mät upp och häll socker, grädde och sirap.
- Koka upp och rör om då och då, när du kommer över 100 grader får du röra typ hela tiden, låt det koka till 125 grader.
- Hacka nötterna och blanda ner i smeten, jag sparade lite att toppa med.
- Lägg ett bakplåtspapper i en lagom stor form, ca 20×20 cm och häll i smeten, toppa med resten av nötterna.
- Låt svalna och skär sedan lagom stora bitar och slå in i papper, t ex bullformar.
TIPS! knöggla ihop bakplåtspappret så är det lättare att forma när du ska trycka ner det i formen.
Tips! (annonslänk)
Här hos Bagaren och kocken hittar du en likadan slickepott med inbyggd termometer som jag använder, riktigt smidigt när man kokar eget godis