Select Page

Ugnsbakad leverpastej

De här var första och absolut inte sista gången jag bakadde egen leverpastej, receptet tänker jag inte ta åt mig äran för, det hittade jag hos mina Instagramkompisar @livsnjutarnasgourmetkok som även har en fantastiskt fin blogg.

Ugnsbakad Leverpastej

När jag var liten bodde min mormor och morfar på en bondgård med alla sortes djur och min mormor brukade göra en leverpastej som var fantastiskt god. Jag kan känna igen smaken och doften fortfarande fast det var minst 25 år sedan jag åt den senast och den här leverpastejen påminner väldigt mycket om den.

Jag delar med mig av receptet nedan men som sagt så är det inte jag som har kommit på det, men bra recept ska delas.

Direktlänk till deras recept.

Den här leverpastejen är bredbar, men det går även bra att skära skivor tycker jag om man vill det istället.

90 min

4 formar

Ingredienser

600 g ungnötslever
1 pkt bacon, 140 g
6 ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
1 gul lök
smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk mejram
2 ägg
1/2 – 1 dl vetemjöl
1 msk konjak/whisky, gärna en fin sort (Jag använde Mackmyra Sommartid)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Hacka löken och fräs den i lite smör, den ska bli mjuk och glansig.
  • Skär ner levern, bacon och ansjovisen i bitar och lägg i en matberedare.
  • Häll i löken och ansjovisspadet och mixa till en slät smet, här kan du välja hur du vill ha den, jag gillar när det är lite bitar i, men vill du ha helt slät så kör du den så.
  • Ta en stor bunke och häll i smeten du precis mixat, tillsätt grädde, spriten, äggen och kryddorna och rör om ordentligt, tillsist har du i mjölet och rör om ordentligt så det blandas väl.
  • Om man man vill kan man provsteka lite grann för att känna om det smakar bra.
  • Häll upp i aluminiumforma, jag köpte använde 4 st 450 ml formar, men det går bra att använda andra storlekar också, täck formarna med aluminiumfolie.
  • Ställ formarna på en djup ugnsplåt med vatten i och ställ in mitt i ugnen 1 timmer, när det återstår 10 minuter tar du av folien så att det blir fin yta på pastejen.
  • Ta ut och låt dom svalna, leverpastejen håller ca 2 veckor i kylen och går bra att frysa ca 2 månader.

Färdig leverpastej, går bra att stoppa ner i frysen

Smakade riktigt bra på min nybakade vörtlimpa

Andra trevliga recept så här i juletider

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This