Wallenbergare med potatispuré och skirat smör, 4 port.
Wallenbergare
500 g kalvfärs
2 dl grädde
3 st äggulor
1 krm mald muskot
2 krm mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 krm mald kryddnejlika
eller 1 tsk 4 kryddor istället för dom ovan
1 tsk salt
ströbröd
- Mixa kall kalvfärs med kryddor i en matberedare, man kan även hoppa över kryddorna och bara köra salt och peppar om man gillar det bättre.
- Tillsätt äggen och sedan vispgrädden i en stråle.
- Forma till fyra stora eller åtta små biffar och panera i ströbröd
- Stek i en panna med rikligt med smör tills den fått en gyllenbrun färg.
- Kör klart i ugnen på ca 100 grader tills dom är 60-65 grader i innertemperatur eller mer om du föredrar det.
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
salt och vitpeppar
- Skala och koka potatisen till den blir mjuk.
- Värm mjölk och grädde.
- Pressas potatisen och blanda med övriga ingredienser eller vispa allt fluffigt med degkrokar, smaka av med salt & vitpeppar.
Skirat smör
250 g smör
- Smält smöret på låg värme utan att röra i kastrullen.
- När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Rårörda lingon
3 dl lingon
1 dl socker
- Blanda lingon och socker tills sockret har löst sig.