Här kommer recept på en riktigt syrlig dessert, perfekt om man inte vill avsluta middagen med en maffig chokladdessert som gör att man vill ligga i soffan direkt efter desserten, servera med ett syrligt vin eller varför inte äppelmust.

Ugnsbakad rabarber kan man göra på många sätt med olika smaksättningar, t ex jordgubbssaft, men här har jag använtvanilj och kardemumma som smaksättning.

 Ugnsbakad rabarber

20 min

4 port

Ugnsbakad rabarber

3 rabarbersjälkar
1 dl vatten
1/2 dl honung
1/2 dl socker
1/2 tsk mortlad kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver

Ingefärsmaräng

recept hittar du här

Citronglass

recept hittar du här

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skär rabarbern i ca 10 cm långa bitar och skala den.
  • Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka tills socker och honung har löst sig.
  • Lägg rabarbern i en ugnsform och häll över den varma vätskan.
  • Kör in i ugnen ca 10 minuter, beroende på tjocklek, den ska vara mjuk rakt igenom.
  • Häll av vätskan och frys gärna in hälften för att göra en granité, resten låter du svalna och använder som en connsommé.
  • Lägg upp rabarber på en tallrik.
  • Häll över connsommén.
  • Lägg på en kula citronglass.
  • Dekorera med ingefärsmaräng och riv lite av den frysta granitén med en gaffel över.