Igår gjorde jag sockerkaka och idag testatde jag göra en äppelkaka med samma smet i en ugnsform med äpplen stekta i socker och kanel och det vart en av dom godaste äppelkakor jag ätit, lite knäckig på toppen och saftig inuti.

Så här kommer receptet på den.

Ingredienser Äppelkaka:

3 stora äpplen (jag använde en fast sort jag fått från mammas äppelträd)
0,5 dl socker (det kan vara så att jag använde mer, mätte aldrig upp)
0,5 dl kanel
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
smör och ströbröd till formen
socker och kanel 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala, kärna ur äpplena och hacka ner i mindre bitar.
  • Stek äpplena med socker och kanel tills dom blir mjuka och allt blir en sörja.
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
  • Bryn smöret och vispa i mjölken, blanda sedan ner i äggsmeten.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och vänd sedan ner det i smeten.
  • Häll hälften av smeten i en smörad och bröad ugnsform, häll sedan på äppelgeggan och tillsist på resterande smet
  • Strö lite socker och kanel på toppen och in i ugnen ca 30-35 minuter, känn med sticka så den inte är degig.

äppelkaka

 

Skär upp i små rutor när den svalnat och det går alldeles utmärk att frysa in till senare tillfälle.

äppelkaka