Fettisdagen är här och då ska man äta semlor tills man spricker, jag har bakat ett lass egna och här bjuder jag på hur jag gjorde.

Receptet på bullarna tog jag från Fredrik Rosell som har Frallans Matblogg, det är hans vanliga bulldeg som är den bästa enligt mig, receptet finner du här, det blir ganska stor deg så jag passade på att göra lite kanelbullar på samma deg också enligt hans recept, alltid bra att ha i frysen.

Mandelmassan gjorde jag själv och det är superenkelt att göra, mixa lika delar mandel och socker i en matberedare tills den får rätt konsistens.

Vill man inte ha vanliga semlor idag kan jag ju tipsa om min semmelkladdkaka istället.

Semlor

3-4 timmar
18 semlor

Semmelbullar

Recept på Fredriks bulldeg

Fyllning

200 g mandel, blötlagd
200 g socker
inkråm från bullarna
2 msk vaniljsocker

ca 1 dl mjölk

lättvispad grädde
florsocker

Gör så här

  • Gör semmelbullarna enligt Fredriks recept, jag tog halva degen till semmelbullar (60 g/st) och resten gjorde jag kanelbullar på.
  • Mandelmassan blir bäst om mandlarna legat i blöt över natten, mixa sedan mandlar och socker i en matberedare eller blender tills det blir en mandelmasseliknande konsistens.
  • Skär av ett lock på semmelbullarna och gröp ur lite inkråm som du blandar med mandelmassa och lite mjölk, mjölken är uppskattad så använd så mycket du tycker att du behöver.
  • Fyll bullarna med fyllningen och spritsa lättvispad grädde, lägg på locket och pudra över florsocker.

Tips på annat med semlor