Västerbottensost bjöd in till en väldigt trevlig lunch med temat god midsommar och glad jul, maten var lagad och framtagen av Filip Fastén (årets kock 2014).
Västerbottensost hade även gjort en undersökning bland Svenskarna om dom Svenska mathögtiderna och jag gör bara en kort sammanfattning här.
Undersökningen visar att midsommar och jul är dom största högtiderna enligt folket och på julen är dessutom maten viktigare än klapparna. På midsommar ska vi äta sill, lax och jordgubbar, man äter en sillbuffé till lunch och sedan startar man grillen på kvällen.
När det nya året ska firas in slår vi på stort och äter dyra råvaror som hummer, helt kött och champange.
Det här var ett litet utdrag ur undersökningen och hela kan ni läsa här på mynewsdesk.
Västerbottensost med Filip Fastén
Nu till maten som vi serverades, det var både klassiker som Västerbottensostpaj och silltårta fast för mig på ett nytt sätt, på ett riktigt gott knäckebröd.
Längs ned bjuder jag på två av recepten.
Så här såg menyn ut.
Midsommar
Recept
Och eftersom det är midsommar imorgon så bjuder jag på två av midsommarrecepten här nedan.
Västerbottensostpaj med stekt lök
Till midsommartraditionen hör att plocka sju, eller ibland nio, blomster som sedan får ligga under huvudkudden så man kan drömma om sin tillkommande. För oss som redan är gifta eller som vill se om någon av singelgästerna runt bordet kanske kan bli ett kap, kan blomstren med fördel anbringas på Västerbottensostpajen?
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Sätt ugnen på 200°c.
Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg. Kavla ut tunt och lägg i en pajform med löstagbar botten. Ställ i kylen i 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
4 dl riven Västerbottensost 2 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl stekt lök
1 krm muskotnöt
1/2 tsk salt
Lägg löken i botten på pajen. Blanda ihop resterande ingredienser och häll ner i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Toppa med vilda örter.
Vilda örter: Ängssyra Harsyra Spansk körvel
Gratinerad färskpotatis med löjrom och gräslök
Midsommarfestens potatis är vanligen kokt till sillen, men ugnsbakad blir den en varierad festrätt till grillningen. Det är smaker som både unga och gamla gillar, och som räcker till alla gäster.
Ingrediesner
1 kg tvättad färskpotatis
200 g riven Västerbottensost 200 g persilja
2 dl rapsolja
2 dl gräddfil
50 g löjrom
2 st gula lökar (skivade)
1 knippe dill
50 g gräslök
Salt
Sätt ugnen på grillfunktion.
Hetta upp rapsoljan till ca 60-70°c.
Lägg persiljan i en mixer, mixa slät tillsammans med olja och häng allt i en sil med kaffefilter.
Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är genommjuk.
Lägg upp potatisen på en ugnsplåt. Forma små bollar av osten och toppa varje potatis med det
Baka i ugnen tills osten blivit gratinerad, blanda ihop löjrom och gräddfil och vänd ner persiljeoljan.
Toppa potatisen med löjromsdressingen, plockad persilja, dill och skivad lök. Avsluta med att bryta ner lite bitar av Västerbottensost och nymald svartpeppar.
Testa gärna min älgfärsburgare med Västerbottensostcreme och smaker från skogen som jag gjorde i samarbete med Västerbottensost för några månader sedan.
Tack Västerbottensost, Wenderfalck och Filip Fastén för en mycket god och trevlig lunch med intressant information.
Trackbacks/Pingbacks