Jag har länge försökt få fram en perfekt pizzadeg, har jag inte förberett mig tycker jag att den här fungerar bra: Snabb och enkel hemgjord pizza, men på senaste tiden har jag gjort kalljäst pizzadeg.
Jag har sett att det här är ett av dom populäraste inläggen strax runt helgerna och jag måste tips som ett annat recept på kalljäst pizzadeg som jag tycker är bättre, så testa gärna så gör du den perfekta pizzan.
Men för det mesta kalljäser jag deg och det blir mycket bättre, jag fick ett recept på ett grillforum och det är det receptet dom flesta verkar använda om man googlar runt lite, jag har minskat lite på jästen och sen delar jag till bollar innan jäsning istället för efteråt när man bakar ut dom. för att få lite krispigare deg fick jag fick ett tips på att byta 1 dl av vetemjölet till durumvetemjöl men jag har själv inte testat det än. Däremot testade jag senast med ett tipo 00 mjöl och då blev degen riktigt krispig och god.
Kalljäst pizzadeg
Ingredienser
7 g jäst
3 dl kallt vatten
500 g tipo 00 mjöl
2 msk olivolja
1/2 msk salt
2 tsk socker
olivolja till pensling
Gör så här
- Mät upp alla ingredienser i en degblandare, har du ingen så får du räkna med ca 20 minuters knådning.
- Kör degblandaren 10 minuter, degen ska vara lite klibbig men släppa lätt från kanten, ha i ev mer mjöl eller vatten om det behövs.
- Dela degen i 4 delar och rundriv dom så att dom blir spänstiga.
- Lägg bollarna på en mjölad bricka med ganska stort mellanrum (dom jäser ganska mycket) och pensla med lite olivolja så att plastfolien inte fastnar i degen.
- Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet minst 12 timmar, gärna mer (tänk på att dom jäser ganska mycket så spänn inte plasten för hårt över).
- Baka ut pizzorna på mjölat bakbord, försök gärna trycka ut dom som pizzabagare, jag brukar ge upp efter ett tag och ta fram kaveln, gör dom riktigt tunna, man ska nästan kunna se igenom dom.
- Lägg på det du vill ha på pizzorna, börja med tomatsås och ost.
- Jag kör pizzorna på pizzasten, först en stund med bakplåtspapper så dom inte fastnar, sen drar man bort det efter en minut eller nått sånt. Har man ingen pizzasten så använder man en plåt som värmts upp i ugnen.
- Kör pizzorna ca 5 minuter i så hög värme ugnen tillåter.
Hej.
Vad synd att du har bytt ut det gamla receptet. Det var mitt ”go to”-recept när det gällde pizzadeg. Det nya receptet är betydligt krångligare. Skulle du inte kunna lägga upp det gamla receptet igen, tillsammans med det nya receptet?
Dessutom tror jag att du skrivit fel i antalet pizzor. Det står att det ska bli fyra pizzor, men i beskrivningen ska man rulla två bollar. Sett till mängden verkar det snarare bli två pizzor också.
Och till sist, kan du inte skriva ut mängden vatten, olja och salt i volymmått istället för viktmått?
Hej,
Då ska jag leta upp det och lägga in det igen 🙂
Antalet pizzor va lite klantigt, tack för infon. Letar upp receptet så fort jag hinner 🙂
Hittade det gamla nu, ska lägga in det här också senare, ska fixa mängderna också
Tack för att du uppdaterade igen till det gamla receptet. Den stora fördelen med det gamla receptet är att det blir så bra och att det är rätt ”enkelt”!
Inga problem, måste nog testa den här igen, va länge sen, hade för mig att den inte va så bra men kanske blandade ihop med någon annan 🙂
Är det torrjäst?
Hej, ursäkta sent svar, nej det är vanlig jäst
Kan den jäsa 2 dygn i kylen?
Hej, sent svar, jag det ska nog gå bra 🙂
Hej! Går det frysa degen? När den jäst klart?
Hej, vet inte, har aldrig testat
Det går utmärkt, brukar göra dubbel sats och frysa överblivna degar. Superskönt att ha i frysen, tinar på en timme.
Tack för ett grymt recept!