*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och kocken ***
Hallonkola
Ingredienser
- 250 g frysta hallon
- 3 dl socker (270 g)
- 2 dl grädde (200 g)
- 1 dl vit eller ljus sirap (140 g)
- 1 vaniljstång
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
Gör så här:
- Koka upp hallonen och passera genom en finmaskig sil.
- Smält smöret, gärna brynt. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg allt tillsammans med hallonpurén och övriga ingredienser i tjockbottnad kastrull, jag brukar ställa kastrullen på en våg och väga upp allt så slipper man lite disk.
- Koka till någonstans mellan 124 och 127 grader beroende på hur hårda du vill ha, kallare = mjukare, jag brukar koka till mellan 124 och 125 grader och tycker det blir perfekt sega och mjuka. Kom ihåg att röra om ofta så att du inte bränner.
- Fiska upp vaniljstången.
- Häll upp i en form på ca 20 x 30 cm som är klädd med bakplåtspapper, låt svalna i rumstemperatur.
- När det svalnat skär du i lagom stora bitar och lindar in i smörpapper.
Tips! (annonslänk)
Här hos Bagaren och kocken hittar du en likadan slickepott med inbyggd termometer som jag använder, riktigt smidigt när man kokar eget godis
Tips: Pulled Beef i klämma
Så perfekt recept! Blev så bra första gången jag provade och när familjen fick smaka och bad mig göra den igen till julgodisbordet var jag så rädd att jag bara hade nybörjartur- fast näpp! Perfekt konsistens och smak två gånger i rad även fast jag brukar misslyckas totalt när det gäller kola ?
Enda skillnaden jag gjorde var att använda en tesked vaniljpulver istället för stång, och kokade upp till 126° för en konsistens som liknar Fox-Kola. Jag brukar inte skriva kommentarer på recept men det här åker in i receptboken och dyker förhoppningsvis upp på många julbord framöver!
Vad kul att höra ? jag brukar också ha i vaniljpulver istället, så mycket enklare att hålla på med än vaniljstång. Det här är nått jag bakar varje år ?
Hej!
Tror du att en variant med svarta vinbär skulle funka? Gör man likadant då tro?
Hej, Jag har själv inte testat men jag tror nog det kan funka att göra likadant