*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och kocken ***

Här kommer ett recept på en seg och god hallonkola, lite beroendeframkallande, jag bara älskar dom här och bakar dom varje jul. Dom funkar ju i och för sig hela året som vanligt godis, men det blir väl mest att man bara bakar eget godis runt jul.

Hallonkola

}
ca 40 min
ca 100 kolor

Ingredienser

  • 250 g frysta hallon
  • 3 dl socker (270 g)
  • 2 dl grädde (200 g)
  • 1 dl vit eller ljus sirap (140 g)
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör

Gör så här:

  1. Koka upp hallonen och passera genom en finmaskig sil.
  2. Smält smöret, gärna brynt. Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg allt tillsammans med hallonpurén och övriga ingredienser i tjockbottnad kastrull,  jag brukar ställa kastrullen på en våg och väga upp allt så slipper man lite disk.
  3. Koka till någonstans mellan 124 och 127 grader beroende på hur hårda du vill ha, kallare = mjukare, jag brukar koka till mellan 124 och 125 grader och tycker det blir perfekt sega och mjuka. Kom ihåg att röra om ofta så att du inte bränner.
  4. Fiska upp vaniljstången.
  5. Häll upp i en form på ca 20 x 30 cm som är klädd med bakplåtspapper, låt svalna i rumstemperatur.
  6. När det svalnat skär du i lagom stora bitar och lindar in i smörpapper.
hallonkola
hallonkola
hallonkola
chokladfondant
Som ni ser på bilden ovanför använde jag en vaniljpasta istället för vaniljstång, jag hade ingen vaniljstång hemma men hittade en tub med det här i skåpet, funkade lika bra det, en tesked är lika mycket som en vaniljstång.
hallonkola
hallonkola
TIPS: smörj kniven med lite naturell olja så är det lättare att skära, eller använd en pizzaskärare. Slå sedan in dom i smörpappare och förvara i kylen, men ta fram en stund innan du ska njuta av dom så dom hinner bli mjuka och sega igen.

Tips! (annonslänk)

Här hos Bagaren och kocken hittar du en likadan slickepott med inbyggd termometer som jag använder, riktigt smidigt när man kokar eget godis

Det här är ett gammalt inlägg här på bloggen som jag uppdaterat lite med bl a nya bilder och lite text…

Fler godisrecept

Kommentarer

4 Kommentarer

  1. Stina

    Så perfekt recept! Blev så bra första gången jag provade och när familjen fick smaka och bad mig göra den igen till julgodisbordet var jag så rädd att jag bara hade nybörjartur- fast näpp! Perfekt konsistens och smak två gånger i rad även fast jag brukar misslyckas totalt när det gäller kola ?
    Enda skillnaden jag gjorde var att använda en tesked vaniljpulver istället för stång, och kokade upp till 126° för en konsistens som liknar Fox-Kola. Jag brukar inte skriva kommentarer på recept men det här åker in i receptboken och dyker förhoppningsvis upp på många julbord framöver!

    Svara
    • i Köket med Anders

      Vad kul att höra ? jag brukar också ha i vaniljpulver istället, så mycket enklare att hålla på med än vaniljstång. Det här är nått jag bakar varje år ?

      Svara
  2. Thérèse

    Hej!
    Tror du att en variant med svarta vinbär skulle funka? Gör man likadant då tro?

    Svara
    • i Köket med Anders

      Hej, Jag har själv inte testat men jag tror nog det kan funka att göra likadant

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.