*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Kitchentime ***

I sommar har jag skaffat mig en Muurikka, mest för att ha med i husvagnen va tanken så det blev en på 58 cm, annars hade jag nog tagit en större variant. Jag beställde den veckan innan vi skulle till Orsa med husvagnen och posten slarvade så det tog extra tid, men jag hann precis få hem den och släpade med den till Orsa. Andra dagen kom grillförbudet så den åkte med i onödan.

Men nu har jag hunnit använda den ganska mycket och det här är nog det godaste jag gjort på den hittills, hela måltiden gjordes på den och det blev biffar på muurikka med kantarellsås, råstekt potatis och stekt lök. Lite höstigt, men det passade bra i regnet.

Biffar på Muurikka med kantarellsås och råstekt potatis

Jag smaksatte mina biffar med bl a dijon, soya, kanel och kryddpeppar, ganska höstigt/vintrigt, riktigt gott. Såsen innehåller bara tre ingredienser plus salt och peppar, riktigt enkelt, men grädden blir lite bränd ute i kanterna när man gör den på stekhällen och det ger en riktigt trevlig smak till såsen. Allt det här går ju självklart att göra på spisen också om du inte råkar ha en Muurikka. Annars kan du köpa en här till väldigt bra pris*.

Ingredienser

Biffar
500g nötfärs
1 gul lök, finhackad
1 tsk dijonsenap
1 tsk soya
1 krm kryddpeppar
1 krm kanel
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Sås
200 g kantareller, förvällda
1 gul lök, hackad
5 dl grädde
salt och peppar

ca 600 g fast potatis
salt och peppar
2 stora gula lökar, skivade
smör till stekning

Gör så här

 1. Blanda alla ingredienser till biffarna och låt stå och dra en stund, provstek gärna en bit om det börs nått mer i. Forma sedan till 8 st biffar.
 2. Starta stekhällen och börja med att steka potatisen i smör tills den får lite fin yta, salta och peppra och flytta sedan upp potatisen på kanten, låt den steka klart där.
 3. Fräs på löken med smör och låt den gå ett tag, den ska inte få så mycket färg, flytta upp den också på kanten så får den gå färdig där, den blir sådär härligt söt och god när den får gå på lägre temperatur ganska länge.
 4. Stek yta på biffarna och flytta upp dom med på kanten för att gå färdigt.
 5. Tillsist gör vi såsen och jag hade frysta kantareller från förra året, stek på dom i ganska mycket smör tillsammans med den hackade löken, när löken blivit mjuk så häller du på grädde som får puttra ner ca 10 minuter, rör ibland och smaka av med salt och peppar.
 6. Flytta ner biffarna i såsen och toppa gärna med färsk persilja, sen är det bara att hugga in och njuta.
biffar på muurikka
biffar på muurikka
biffar på muurikka
biffar på muurikka
biffar på muurikka

Jag tycker det är himla snyggt att ha Muurikkan som uppläggningsfat och det blir ju väldigt trevligt också att samlas runt den, eller varför inte låta alla stå och äta direkt från den, väldigt socialt.

Det kommer komma många fler recept med matlagning på muurikkan, det kan jag lova, jag ska även försöka hinna bygga nån eldstad hemma på tomten så jag kan ställa den över öppen eld i vinter, så jag inte behöver använda gasol hela tiden.

Har du någon favorit du brukar göra på stekhäll? kommentera gärna nedanför.

Tips! (annonslänk) Behöver du en Muurikka så säljer Kitchentime den jag har för väldigt bra pris: Muurikka komplett set 58 cm*.

* text markerad med en stjärna är en annonslänk, vilket betyder att jag får några % i provision om du köper via den,jag blir jätteglad då och du stöttar mitt arbete och kan driva bloggen vidare.

Kommentarer

1 kommentar

 1. Kjell Lindström

  Visst är det bra och kul att laga maten på en stekhäll!
  Bra tips här, fast jag skall köra skivad entrecôte, kör över öppen eld med min.
  Eldstad sa du, jag byggde en alldeles nyss, kolla gärna på IG sett_genom_kameran

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.