Pulled pork blev riktigt trendigt att laga och äta för något år sedan och nu har det väl svalnat av lite, man kan smaksätta det nästan lite som man vill och känner för.
När jag gör en pulled pork så brukar jag göra ganska mycket som räcker hela helgen för familjen, man kan ju äta det på så många vis, på Fredagen i t ex pitabröd, på en pizza på lördagen och kanske en paj på söndagen, sen om det brukar finnas kvar efter helgen kokar jag en pastasås.
Den här gången kryddade jag med bl a en fruktig IPA, kanel, soya rökt paprika pulver, ta vad du har hemma och känner för, men jag kan tipsa om kanel, det är riktigt gott att använda. Här nedan kan du se vad jag hade i, måtten är på ett ungefär, jag hällde bara på lite, men man kan nästan inte ta för mycket av någonting tycker jag, det ska smaka mycket.
Mitt bästa recept på Pulled Pork
Pulled pork
ca 1,2 kg fläskkarré
1 flaska IPA
3 st kanelstänger
2 msk rökt paprikapulver
2 msk torkad oregano
1/2 msk spiskummin
1/2 – 1 röd chili, skivad
3 msk BBQ-sås
6 st vitlöksklyftor, mosade
1 msk japansk soya
10-20 droppar tabasco chipotle
1 msk salt
1/2 msk svartpeppar
Gör så här:
- Putsa fläskkarrén på hinnor om det finns sånt.
- Lägg i karrén i Crock-Poten eller en gryta om du inte har någon, häll på en flaska IPA och allt annat också, gnid in lite på köttbiten.
- Starta Crock-Poten och kör 7 timmar på hög effekt. använder du en gryta med lock ställer du den i ugnen, ca 7 timmar i 125 grader.
- När det är klart lyfter du upp karrén och drar isär, koka ner vätskan som finns kvar och blanda med det dragna köttet, salta om det behövs.
Inlagd rödlök
1 stor rödlök
2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl socker
1/2 röd chili
- Skiva löken tunt.
- Koka upp vitvinsvinäger med socker tills det löst sig, häll över löken och låt det stå och svalna.
- Skiva chilin och blanda i.
- Förvara i en burk med lock i kylen.
Cole slaw
1/4 vitkålshuvud
1 st rödlök
1 stor morot
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
- Strimla eller riv vitkål, lök och morot.
- Blanda med övriga ingredienser, vill du inte ha så krämigt kan du minska lite på creme fraiche och majo, jag brukar vilja ha olika krämigt till olika rätter och till det här ville jag lite med sörja.
- Smaka av salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd eller pitabröd, matbloggarkollegan Fredrik Rosell som har Frallans matblogg har ett väldigt bra och enkelt recept på pitabröd som ni borde testa.
Andra bra tips på vad du kan göra med resterna är t ex pizza, lasagne eller varför inte en god pastasås.
Pulled pork pizza
TexMex-lasagne, byt ut mot pulled pork
TIPS: Strö lite sesamfrö över pulled porken i bröden.
Tack Anders det här måste jag prova. Tycker nog att pulled port är lite överreklamerat men har aldrig lagat det själv. Nu vet jag hur och ska testa.