Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiskars Norden, det är mina egna ord och intryck om produkterna
Fiskars Norden
Pulled beef I klämma
Ingredienser
ca 1 kg högrev (gärna ekologisk och närproducerad)
33 cl pilsner (vatten går också bra)
5 vitlöksklyftor, hackade
1 rödlök, klyftad
1-3 chili
1 msk Japansk soja
1 tsk kanel
salt och svartpeppar
Picklade kantareller
ca 1 liter kantareller
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
2 kanelstänger
Syrad rödlök
2 stora rödlökar, skivad
2 citroner
salt
Tunnbröd
1/4 paket jäst
40 g smör
3,5 dl mjölk
2 msk socker
1 msk stött fänkål
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Gör så här
- Picklade kantareller: Kantarellerna får gärna gosa till sig över natten så gör dom dagen innan, börja med att rensa och ev skära ner i mindre bitar, stoppa ner dom i grytan och värm i några minuter tills dom släpper vätska: blanda ner övriga ingredienser och koka 5 minuter och tills sockret löst sig.
- Pulled Beef: Putsa högreven och stoppa ner i grytan, häll i övriga ingredienser, salt och peppar är lite svårt innan tycker jag men brukar ha i lite grann så får man smaka av när det är klart, lägg på locket och koka upp. Sänk sedan plattan så att det småputtrar och låt den gå i ca 6-8 timmar, när den faller lätt isär är den färdig. Vill du inte vakta spisen hela dagen så kan du ställa hela grytan med lock i ugnen på 125 grader, det tar lika lång tid där och jag tycker nästan det blir bättre så.
- Syrad rödlök: Medans grytan puttrar så syrar vi löken, man kan ju göra med ättikslag och sånt men jag tycker det här är godare och väldigt mycket enklare. Blanda bara löken med citronsaft och smaka av med salt, jag gillar när löken är lite krispig så jag brukar göra den strax innan maten ska ätas.
- Tunnbröd: Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare och häll på vätskan, blanda tills jästen löst sig. Häll i övriga ingredienser och blanda tills degen släpper från kanten, ha ev i mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter, ta upp degen på ett mjölkat bakbord dela den i 10 bitar som du formar till runda bollar, kavla ut på mjölat bakbord och nagga med gaffel eller naggkavel. Stek i en medelvarm torr stekpanna, ca 2 – 3 minuter per sida tills dom får fin färg. Lägg dom varma döden i en handduk så dom håller sig mjuka. Det går bra att dubbla det här receptet om man vill ha lite bröd över men det blir ganska många då.
- Pulled Beef fortsättning: När högreven är färdig och faller lätt isär så plockar du försiktigt upp köttet och lägger i t ex en ugnsform och drar isär det. Det som ligger kvar i grytan kan du sila om du vill, jag brukar mosa sönder löken och allt där i och sedan lägger jag i allt kött igen och kokar ner till det nästan inte finns någon vätska kvar. Smaka av med salt och peppar.
Mineralbeläggningen, ThermiumTM
Jag fick alltså prova den nya 4 liters grytan lagom stor till ett 4 personers recept, kanske lite mer till och med. Värmen sprids bra i den så att köttet jag la i fick en bränd yta på det som inte låg under vätska, riktigt bra, man får va försiktig när man lyfter på locket bara, för även det blir varmt.
0 kommentarer