Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiskars Norden, det är mina egna ord och intryck om produkterna 

Nu har Fiskars släppt lite nya köksredskap igen och den här gången är det grytor och stekpannor i gjutjärn samt knivar i rostfritt stål. Serien heter Fiskars Norden och allt är som vanligt tillverkat i Fiskars fabrik i Finland. Kollektionen inspireras av naturen i norr och Fiskars långa historia, Nordens tidlösa design är Fiskars hyllning till hundratals år av hantverkskunnande.

Fiskars Norden

Produkterna passar väldigt bra till slow cooking och Fiskars bad mig bland annat att testa grytan på 4 liter och laga någonting Low & slow med inspiration av Norden. Jag gjorde en pulled beef som jag serverade i hembakade tunnbröd som en klämma och till det serverade jag picklade kantareller, syrad rödlök och gräddfil, en riktigt god klämma.
Fiskars Norden
Det som är så bra när man lagar slow cooking är ju att man hinner göra alla tillbehören under tiden, dom picklade kantarellerna får du gärna göra redan dagen innan då dom blir godare och hinner svalna ordentligt.

Pulled beef I klämma

}
8 timmar
4 portioner

Ingredienser

Pulled Beef
ca 1 kg högrev (gärna ekologisk och närproducerad)
33 cl pilsner (vatten går också bra)
5 vitlöksklyftor, hackade
1 rödlök, klyftad
1-3 chili
1 msk Japansk soja
1 tsk kanel
salt och svartpeppar

Picklade kantareller
ca 1 liter kantareller
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 
2 kanelstänger

Syrad rödlök
2 stora rödlökar, skivad
2 citroner
salt

Tunnbröd
1/4 paket jäst
40 g smör
3,5 dl mjölk
2 msk socker
1 msk stött fänkål
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl

Gör så här

  • Picklade kantareller: Kantarellerna får gärna gosa till sig över natten så gör dom dagen innan, börja med att rensa och ev skära ner i mindre bitar, stoppa ner dom i grytan och värm i några minuter tills dom släpper vätska: blanda ner övriga ingredienser och koka 5 minuter och tills sockret löst sig.
  • Pulled Beef: Putsa högreven och stoppa ner i grytan, häll i övriga ingredienser, salt och peppar är lite svårt innan tycker jag men brukar ha i lite grann så får man smaka av när det är klart, lägg på locket och koka upp. Sänk sedan plattan så att det småputtrar och låt den gå i ca 6-8 timmar, när den faller lätt isär är den färdig. Vill du inte vakta spisen hela dagen så kan du ställa hela grytan med lock i ugnen på 125 grader, det tar lika lång tid där och jag tycker nästan det blir bättre så.
  • Syrad rödlök: Medans grytan puttrar så syrar vi löken, man kan ju göra med ättikslag och sånt men jag tycker det här är godare och väldigt mycket enklare. Blanda bara löken med citronsaft och smaka av med salt, jag gillar när löken är lite krispig så jag brukar göra den strax innan maten ska ätas.
  • Tunnbröd: Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke eller degblandare och häll på vätskan, blanda tills jästen löst sig. Häll i övriga ingredienser och blanda tills degen släpper från kanten, ha ev i mer mjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter, ta upp degen på ett mjölkat bakbord dela den i 10 bitar som du formar till runda bollar, kavla ut på mjölat bakbord och nagga med gaffel eller naggkavel. Stek i en medelvarm torr stekpanna, ca 2 – 3 minuter per sida tills dom får fin färg. Lägg dom varma döden i en handduk så dom håller sig mjuka. Det går bra att dubbla det här receptet om man vill ha lite bröd över men det blir ganska många då.
  • Pulled Beef fortsättning: När högreven är färdig och faller lätt isär så plockar du försiktigt upp köttet och lägger i t ex en ugnsform och drar isär det. Det som ligger kvar i grytan kan du sila om du vill, jag brukar mosa sönder löken och allt där i och sedan lägger jag i allt kött igen och kokar ner till det nästan inte finns någon vätska kvar. Smaka av med salt och peppar.
Fiskars Norden
Fiskars Norden
Fiskars Norden
När allt är klart är det bara lägga ihop lite av varje på tunnbröden och rulla ihop till en klämma, jag serverade även med gräddfil och Cole slaw som du hittar här.

Mineralbeläggningen, ThermiumTM

Norden-seriens stekpannor och grytor i gjutjärn har behandlats med ThermiumTM, vilket bidrar med unika non stick-egenskaper även vid mycket höga temperaturer.
Mineralbeläggningen, ThermiumTM, gör även att Norden-produkterna har en lång hållbarhet och minskar behovet av regelbundet underhåll. I normala fall ska diskmedel undvikas vid rengöring av gjutjärnsprodukter och istället ska de behandlas med olja efter varje användning. Detta gäller inte Fiskars Norden tack vare dess mineralbeläggning, ThermiumTM. Det är enkelt och effektivt att rengöra produkterna med diskmedel och diskborste.
Jag tycker det är riktigt bra att kunna diska ur med diskmedel och inte bara hett vatten. Vad tycker du är en bra egenskap hos grytor och stekpannor? Kommentera gärna nedanför.
Fiskars Norden
Jag gillar verkligen designen på Fiskars Norden serien och speciellt knivarna, väldigt sköna att hålla i och bra vikt, snygga är dom också. Samtliga knivar i serien består av högkvalitativt rostfritt stål vilket medför utmärkt skärpa och längre hållbarhet. 
Kvalitén i grytorna känns verkligen bra, tunga och ett riktigt ordentligt gjutjärnslock, allt andas kvalité tycker jag, sen är det en trädetalj på locket i finskt värmebehandlat bokträ som fungerar som grytunderlägg, smidigt (den ska man ta av om man kör i ugnen som jag gjorde).

Jag fick alltså prova den nya 4 liters grytan lagom stor till ett 4 personers recept, kanske lite mer till och med. Värmen sprids bra i den så att köttet jag la i fick en bränd yta på det som inte låg under vätska, riktigt bra, man får va försiktig när man lyfter på locket bara, för även det blir varmt.

Fiskars Norden
Vill du läsa ännu mer och kolla in alla produkter från serien Fiskars Norden så kan du göra det här (länk till fiskars)Jag kan iallafall verkligen rekommendera produkterna, speciellt eftersom jag älskar gjutjärn och det håller ju i generationer om man sköter om grytorna väl.
Har du någon favorit som är Low & slow som du kan rekommendera mig att testa, gärna något vegetariskt kanske då jag skulle vilja bli bättre på det, lämna gärna en kommentar nedanför.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.