Här är ett recept på en väldigt enkel pizza jag brukar göra, degen behöver bara jäsa i 25 minuter och tomatsåsen slänger man ihop på 5 minuter.

Bäst blir det på en pizzasten, i grillen eller ugnen spelar ingen roll.

Jag utgår från ett recept från Leila Lindholm och räcker till 3 normalstora pizzor (jag brukar göra fyra mindre så det blir en var i familjen).

Ingredienser:
     50 gram jäst
     2 tsk strösocker
     1 tsk flingsalt
     3 dl ljummet vatten, testa byt mot öl istället det blir bättre
     0,5 dl olivolja
     9 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Blanda Jäst, socker, flingsalt och vatten (öl) i en degbunke.
  • Rör i mjöl, lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resten av mjölet till utbakningen.
  • Jäs i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.

Under tiden degen tänder du grillen eller startar ugnen på högsta värme.
Om du grillar är det smart att blanda briketter och kol för att få så varmt som möjligt, minst 300 grader, men ju varmare desto bättre.

Nu är det dags att göra min enkla och snabba tomatsås ifall man inte haft tid att koka en egen innan.

Ingredienser:
1 burk dolmio tomatsås
     1/2 halv tub tomatpuré
     oregano
     salt och svartpeppar

Gör så här:

  • Häll i tomatsåsen i en bunke och blanda i tomatpurén.
  • Krydda med oregano, salt och peppar efter smak.
  • Mixa med stavmixer för en slät sås.

Pizzasås

När grillen är tänd så lägger man ut briketterna i en ring i botten, lägg sedan pizzastenen på gallret, man kan förvärma den i ugnen så att den blir varmare fortare.

Ifall du kör i ugnen så lägg in stenen minst 15 minuter innan det är dags att börja grädda.

Baka ut pizzabottnarna på ett mjölat bakbord och lägg dom var försig på bakplåtspapper., ha inte på fyllningen för tidigt, då blir dom bara slaffsiga, jag brukar göra en och stoppa in den sen gör jag nästa medans den gräddas.

Bred ut tomatsåsen, ha på ost och valfria tillbehör, jag använde skinka och champinjoner den här gången.

Pizza

Skicka in pizzan med bakplåtspappret och låt ligga ca 2 minuter, sen rycker du ut pappret och gräddar klart till kanterna blivit så krispiga du vill ha dom, har man en riktigt varm grill tar det kanske 4 minuter / pizza, i en ugn med 250 grader ca 6 minuter.

Pizza