*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för Bagaren och Kocken ***
Vad slår en chokladfondant? inte mycket, det är nog min favoritdessert. Den här gången så gjorde jag chokladfontant med gömma och whiskeygrädde och flamberade jorgubbar i vaniljvodka.
Jag hade en påse med Lindor chokladkulor hemma med smak av apelsin (älskar lindor) så jag pulade i en i varje fondant och det funkade bra. Det här är det receptet jag brukar göra, så det funkar ju lika bra utan kulorna, eller varför inte nån annan chokladpralin.
Chokladfondant
Tips: Pulled Beef i klämma
Recept
Ingredienser Fondant
200 gram smör
200 gram mörk choklad (70%)
4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl kakao
ev några kulor lindor eller annan choklad
neutral olja till formarna
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smält smöret och hacka chokladen som du rör ner i smöret tills blir en slät smet.
- Vispa ägg och socker tills det löst sig och blanda med smörblandningen.
- Rör ihp mjöl och kakao i en egen bunke och sikta ner i smöten, rör till en slät smet
- Smörj formarna med olja så släpper fondanterna lätt sedan. Häll i smet, bara hälften om du lägger i en chokladkula för att sedan täcka den.
- Kör in i ugnen, ca 7-12 minuter, beroende på ugn och storlek på formarna, för mig blir 11 minuter perfekt, men enklast är att testa med en innan så vet man. Om du har förvarat formarna i kyle så lägg på ca 2-3 minuter.
- Fondanten är klar när den börjar växa, ta ut formarna och låt dom vila ca 4 minuter, annars är risken att dom spricker när du tar ut ut formen, ställ formen upp och ned och knacka lite försiktigt.
Ställ istället stekpannan eller kastrullen mitt på bordet bland gästerna och tänd på, säkert nån som blir imponerad.
Tillbehören
2 dl vispgrädde
2-3msk whiskey
ev lite socker
Jordgubbar
Vaniljvodka
Gör så här:
- Vispa grädden och blanda med whiskey efter smak, smaka av med lite socker om du vill ha den lite sötare.
- Lägg jordgubbarna i en kastrull eller stekpanna, inte under köksfläkten bara. Häll på spriten och tänd på.
- Lägg upp på tallriken med fondanten och ät.
Vilken är din favoritdessert? lämna gärna en komentar nedan…
Tips! (annonslänk)
Hos Bagaren och Kocken hittar man många olika former att göra fondanten i.
Mums! Finkar nog lika bra med nötcremekulor? Ska testa att fulls med det har gjort med dumle i innan, min favvis är förutomdetta créme Brule’ pannacotta små kola/lakritspajer, mousse el semifreddo
Ja nötcremekulor blir nog jättesmarrigt i ? det ska testats ?
Åh vilken ljuvlig dessert! Jag undviker gluten och kan därför inte göra den här smarriga desserten, kanske ska prova med glutenfritt mjöl någon gång. Har du gjort det? Oavsett, choklad vinner alla dagar.
Har tyvärr inte provat det, men kanske borde försöka och lägga upp en glutenfri ?
Ja choklad funkar alltid ?
Om du gör det meddela mig gärna 🙂
Men galet va gott det såg ut!!! Älskar ju choklad!!!
Det va galet gott ?
Jamen gisses, det borde nästan vara förbjudet att lägga upp nått som får smaklökarna att bli rent lyriska av anticipation…. bara för att sen inse att fondanten inte står på MITT matbord i just detta nu! 🙂
Haha, ja den blev galet god ?
Lät supergott! Älskar choklad!
Supergott ? choklad är gott det
Jag har köpt mina formar på Jula, de är i perfekt storlek!
Tack för tipset, ska kika där 🙂