Igår va jag inbjuden till restaurang Råkultur i Stockholm för att vara med på en sojaprovning med Jennie Walldén, vinnare av Sveriges mästerkock 2013.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur-14

Lokalen som var ett eget rum inne på Råkultur var väldigt fint uppdukat, bordet va mycket snyggt, det skulle man ha som fotobakgrund.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur-9

Vi var ett gäng bloggare och matjournalister på plats, här står Linda, AgnieszkaHedvig och Jennie, alltid skoj att träffas på dom här eventen.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur-11

Vi fick prova på tre olika sojor i vinglas, vanlig Japansk soja, en tamari och en Chinesisk.

Vi luktade och smakade för att känna skillnaderna och det var en stor skillnad, jag ska försöka grotta ner mig mera i det här, man har ju oftast bara en japansk och en chinesisk soja hemma.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur

Jennie var väldigt duktig och pratade om sojans historia, skillnader och tillverkningsprocesser, samt att soja är glutenfritt även fast det innehåller vete. En soja som framställts på ett riktigt sätt innehåller bara sojabönor, vete vatten, salt samt lite organismer som gör så att det fermenteras. Vi fick även en del bra tips på vad dom kan användas till.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur-3

Efter provningen bjöds vi på sushilunch av Råkultur och som start fick vi en strut av algblad med något gott i toppat med forellrom, galet gott.

sojaprovning-med-jennie-wallden-på-råkultur-10

Sedan fick vi en bricka med riktigt god sushi, den bästa jag ätit, hit kommer jag gå fler gånger.

Goodiebagen, undra vad man ska hitta på med det här?

Undra vad jag ska hitta på med det här då? resultatet hittar ni här.

Tack till JMW för ett trevligt event (som vanligt) samt Råkultur, Kikkoman och Salmalax.