I Lördags var det dags för releasefest på Nya Carnegiebryggeriet, dom skulle släppa ny öl, Luma Lager, samt lite annan ölprovning och foodpairing.

Releasefest för Luma Lager på Nya Carnegiebryggeriet

Både jag och Fredrik Rosell (Frallans Matblogg) var bjudna och man fick ta med en varsin vän, så vi tog med oss Jessica Frej och Louise Johansson (båda från Sveriges Mästerkock 2011) sen träffade vi även på Ludvig Brydolf, Leila Dahlborg (Sveriges Mästerkock 2015), hennes man Roger, samt Monika Österheim (monige på Instagram och bloggen Uplifting) och hennes man.

Luma Lager är en hyllning till lampfabriken Luma som låg i samma lokal från 1930-talet, den startades som en lysande protest mot den priskartell som befintliga lamptillverkare hade och lyste upp området när arbetarna testa lampprototyper i taket. Med Luma Lager vill Nya Carnegiebryggeriet hylla historien som fim finns i kvarteren vid Hammarby Sjöstad, en morden (dvs. välhumlad), filtrerad och lysande lager på 5,0% med mjuk balanserad beska.

Vad tycker jag om Luma Lager då

Jag gillar den väldigt mycket, den är som dom skriver välhumlad, ganska fruktig och lagom besk, ungefär en Lager som vill vara en IPA, en modern lager helt enkelt. Jag ser fram mot att testa den mer hemma och speciellt en varm sommardag, då tror jag den passar ypperligt.

Om Luma Lager

Typ: Modern Lager Malt: Pilsnermalt och ljus karamellmalt Humle: Admiral (beska) Chinook & Cascade (aroma) Jäst: Brooklyn House Lager jäst Alkoholstyrka: 5,0%

Foodpairing

Efter att ha provat några glas av Luma Lager var det dags att prova lite andra av Nya Carnegiebryggeriets ölsorter tillsammans med matchad mat. Allt matchade väldigt bra ihop, speciellt desserten.

ÖL

100W IPA 7,2%

Förrätt

Getost, hasselnötter och salvia

ÖL

Luma Lager 5,0%

Fisk

Friterad spätta, ärtpuré & kaprismajonnäs på bröd

ÖL

Primus Lux Strong Ale 7,2%

Kött

Fläsksida, betpuré, vetemalt & lök

ÖL

Primus Lux Strong Ale 7,2%

Dessert

Chokladganach med knäckig smul och maltkräm

Bonusmaterial: Efterfest och middag

Efter releasefesten gick vi först en rundvandring på bryggeriet, mer om det kommer i ett annat inlägg, sedan fortsatte vi hem till Jessica Frej för att äta en spontanmiddag och ha lite tidig efterfest. Det var jag, Fredrik Rosell, Ludvig Brydolf, Leila Dahlborg och hennes man Roger.
Jessica bjöd på en fantastisk risotto coh Ludvig blandade grymma drinkar, bl a en MandriniNegroni med lingon.

Tack till Nya Carnegiebryggeriet för en grymt på releasefest för Luma Lager, hoppas på ett besök till snart.