Nytt kycklingrecept ikväll.
Kvällens middag bestog av en ljummen kycklingsallad med bl a apelsin, rostade pinje- och hasselnötter och kanperstekt bacon.
Ljummen kycklingsallad ingredienser:
500 g färsk kycklingfilé
100 g blandad sallad
2 apelsiner
1/2 paket bacon
1 dl hasselnötter
1 dl pinjenötter
2 st morötter
2 st paslternackor
1 liten kålrot
3 skivor formfranska
olivolja
salt och peppar
olja och smör till stekning
Dressing:
3 dl gräddfil
rivet skal av 1 apelsin
1 msk riven ingefära
salt och peppar
Gör så här
- Börja med såsen, blanda allt och smaka av med salt och peppar, ställ i kylen.
- Rosta nötterna och gnugga bort eventuellt skal i en handduk.
- Skala och skär ner rotsakerna i små stavar, lägg i en ugnsäker form och häll över olivolja, salta och peppra, kör in i ugnen på 225 grader ca 30 minuter eller tills dom är lagom mjuka.
- Ta fram kycklingen i god tid så att den får rumstemperatur, annars kyler den ner stekpannan när du lägger i dom och då blir det kokt istället.
- Salta och peppra kycklingen.
- Hetta upp en ugnsäker stekpanna på nästa högsta temperatur på spisen och fyll botten med rapsolja, när oljan är varm lägger du i en stor klick smör.
- När smöret tysnat sägger du i kycklingen med fina sidan ner och steker ca 3 minuter tills du får en fin yta, vänd dom och lägg i mosade vitlöksklyftor och stek ca 3 minuter till.
- Sen ställer du in hela stekpannan i ugnen och kör klart på 175 grader i ca 10 minuter, tills kycklingen blir klar, 65 grader.
- Låt stå 10 minuter och skiva sedan upp kycklingen.
- Hacka ner baconet i små bitar och kanperstek, låt rinna av på hushållspapper
- Skala och hacka ner apelsinerna i mindre bitar.
- Skär bort kanterna på formfranskan och skär små kuber, stek i medelvärme i olja och smör, lägg på hushållspapper för avrinning.
- Blanda ihop allt i en skål och servera med dressingen.