En god gammal klassiker som min mamma gjorde ibland när jag var liten, att man får en massa kycklingfond att frysa in är en stor bonus.
Currykyckling med ris
90 min
4 portioner
Ingredienser
1 hel kyckling
2 morötter
1/2 palsternacka
1/2 kålrot
1 gul lök
1/2 purjolök
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
3 dl grädde
2 msk smör
2 msk curry
maizena
salt och vitpeppar
Gör så här
- Lägg i kycklingen i en stor kastrull och fyll med vatten, koka upp.
- Efter en stund så häller du av vattnet och spolar av kycklingen så att äggviteämnena försvinner, du slipper skummet då, annars kan man bara håva upp det också.
- Fyll upp med vatten igen och och i med kyckling, rotsaker, lök, pepparkorn och lagerblad, koka upp och låt det koka ca 45 minuter.
- Ta upp kycklingen och låt den svalna lite.
- Sila av fonden och fortsätt koka den tills den reducerats till minst hälften, ju mer desto mer smak.
- Plocka bort köttet från kycklingen och slit det lagom stora bitar.
- Smält smöret och tillsätt curry och fräs på det lite, ha i grädde och 4 dl av fondenkoka upp och sjud ca 10 minuter, red av med maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Istället för maizenamjöl kan du öka mängden grädde till 5 dl och koka ner den ordentligt istället, då blir det mer och ännu godare smak.
- Lägg i kycklingen nån minut så den blir varm.
- Resten av fonden kyler du ner, silar bort fettet som stelnat, sen häller du upp det i ca 2 dl förpackningar och fryser in.
Sociala medier
Glöm inte bort att följa mign på YouTube, Instagram, Facebook och nu även TikTok , om du inte redan gör det.
0 kommentarer
Trackbacks/Pingbacks