Nu är det dax för tävling igen och den här gången kör jag den här på bloggen.
Du kan vinna ett paket från Svensk Fågel innehållandes värdecheckar på kyckling, kryddor, olivolja samt lite godis och ett recept på vad man kan göra med innehållet, värde på boxen ca 400kr.
Tävlingsreglerna är enkla, kommentera här nedan hur du helst tillagar hel kyckling, tävlingen pågår till midnatt, sedan väljer jag ut en vinnare, så det är ganska bråttom.
OBS! Det går jättebra att kommentera under tävlingsbilden på Instagram också eller på min facebooksida, då komentatorsfältet verkar strula här på bloggen om man går in via mobilen.
Jag rör ihop ett kryddsmör smaksatt med persilja, basilika, rosmarin, salt, peppar och lite honung.
Fyller kycklingen med citron, vitlök, persiljekvistarna och rosmarin. Saltar och pepprar den ordentligt.
Bind ihop den och smeta in den i rikligt med kryddsmör, gör små snitt i skinnet och trycker in smör även där..
Lägger kycklingen i en form och häller på 1.5 dl vitt vin, ett par lökkvartar och grillar i ugnen 30 min i 200 grader, öser ett par gånger under tiden och ökar sedan värmen till 225 grader.
grillar ca 20-30 min tills köttsaften i ljumsken är klar.
Ta upp kycklingen och löken och låt vila 15 min.
Ställ ugnsformen direkt på en platta och häll i lite mera vin, vispa ur den ordentligt så att alla stekrester kommer med, koka ned till hälften och tillsätt lite vispgrädde och hackad persilja.
Jag tillagar helst min kyckling i påse- en hel kyckling med några ordentliga skivor smör innanför skinnet, fullproppad med färska örter som får ”gotta ihop” sig tillsammans med rotfrukter! Det var min morfars ”paradrätt” och varje gång jag känner doften av kyckling i ugn så tänker jag tillbaka på alla mina fina barndomsminnen tillsammans med mina morföräldrar på Tjurkö, en liten ö i Karlskrona skärgård.
Jag är svag för mammas mat, hennes grillade kyckling med brunsås & kokt potatis är det bästa som finns. Så jag skulle faktiskt göra precis det med en hel kyckling!
Lägger ner kycklingen i en grillpåse tillsammans med Santa Marias grillolja vitlök, inget kladd och kycklingen blir så härligt mör i stekpåsen. Grillar i ugnen tills mitt temperaturen är perfekt, hurra för termometer!
Under tiden förbereder jag sallad, skalar potatis och kokar klart den medan jag reder av skyn från fågeln med maizena, kycklingfond & mjölkgrädde. Smakar av med salt & svartpeppar. Uppskattas av alla i hela familjen, alltid!
Här tillagas den i ugnen. På med salt och peppar sen blandas honung, soja och ketchup, blir så gott. Pensla den med en del av blandningen. Har gärna på lite honungsblandning då och då under stekningen. Serverar med goda grönsaker blir toppen!!
Tävlingen är avslutad, det kom in väldigt bra recept här på bloggen och på Instagram, jag drar en vinnare under morgonen
Jag har dragit en vinnare nu och det blev @tobbeshstd som gav en kommentar på Instagram, Grattis
Tack alla andra för riktigt bra förslag