En riktig klassiker, köttbullar och stuvade makaroner, här är ett recept på ganska klassiska smaker på köttbullarna, receptet på dom är ungefär som ett recept jag hittat i en Pluras Husman (väldigt bra bok förövrigt) men jag använde kalvfärs för att jag har halva frysen full med kalvfärs, sen la jag till en gnutta nymortlad kryddpeppar samt kanel för att jag gillar det..
Stuvada makaroner kan man ju äta till mycket också, t ex stekt falukorv eller bara knaperstekt bacon, receptet här nedan är det som är standard som står på paketet till makaronerna.
Köttbullar och Stuvade makaroner
45 min
4 port.
Köttbullar
500 g kalvfärs, går lika bra med nötfärs
1 gul lök, finhackad
1,5 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 krm nymortlad kryddpeppar
1 krm kanel
salt och svartpeppar
Gör så här
- Hacka löken fint och stek den mjuk, låt den svalna lite.
- Blanda alla ingredienser i en bunke till en fin och ganska lös smet, låt vila och svälla en stund.
- Forma til köttbullar i den storlek du tycker.
- Värm upp en stekpanna (gärna gjutjärn) med lite olja och ha i en alldeles för stor klick smör, när det slutat fräsa så steker du köttbullarna tills dom är genomstekta och gyllenbruna.
Stuvade makaroner
1 l standardmjölk
5 dl ideal makaroner, gammeldags
ev lite riven muskot
salt och vitpeppar efter smak
Gör så här
- Koka upp mjölken långsamt och tillsätt sedan makaronerna.
- Låt det småputtra på låg värme ca 25 minuter.
- Smaka av med salt, vitpeppar och ev riven muskot.