I senaste numret av Mitt Kök hade dom flera recept med fläskkarré, det här är min tolkning på ett av dom.
Helstekt fläskkarré med rostad krosspotatis, äppelsås och äppelchips
Fläskkarrén
Ingredienser:
1 kg fläskkarré
3 syrliga svenska äpplen
2 röda lökar
1 dl äppelmust
1 dl vitt vin
1 msk consentrerad kalvfond
några rosmarinkvistar
3 dl grädde
ev maizena
salt och peppar
olja och smör att steka i
Gör så här:
- Salta och peppra köttet och stek det i olja och smör tills det får en fin stekyta.
- Lägg köttet i en ugnsform, klyfta äpplen och lök och lägg runtom, häll på vin, must och fond, toppa med några rosmarinkvistar, har du steksnöre kan du binda dom runt köttet.
- Kör in i ugnen på 200 grader tills köttet innertemperatur ligger på 75 grader.
- Sila av skyn och koka ihop med grädde, blanda i lite maizena ocm du vill ha tjockare, samka av med salt och peppar.
Rostad krosspotatis:
Ingredienser:
1 kg mjölig potatis, gärna små
1 dl olivolja
flingsalt
Gör så här:
- Koka potatisen tills den är helt färdig och häll av.
- Häll oljan i en ugnsform och kör in ca 5 minuter i ugnen på 225 grader.
- Ta ut formen och lägg i potatisarna och rör om, mosa dom lätt med en gaffer och salta, ringla gärna över lite mer olja.
- Kör i ugnen ca 20 minuter.
Friterade äppelchips:
Ingredienser:
2 syrliga svenska äpplen
1/2 halv citron
olja att fritera i
Gör så här:
- Tvätta, kärna ur och skiva äpplena tunt.
- Lägg äpplena i iskallt vatten med preccad citronjuice i en halvtimme.
- Värm oljan till 170 grader och lägg i äppelskivorna, precis när dom börjar på färg tar du upp dom och lägger på hushållspapper.
- När äpplena svalnat kör du i dom en gång till tills dom får perfekt färg.
Servera med äppelmust