I senaste numret av Mitt Kök hade dom flera recept med fläskkarré, det här är min tolkning på ett av dom.

Helstekt fläskkarré med rostad krosspotatis, äppelsås och äppelchips

Fläskkarrén

Ingredienser:

1 kg fläskkarré 
3 syrliga svenska äpplen
2 röda lökar
1 dl äppelmust
1 dl vitt vin
1 msk consentrerad kalvfond
några rosmarinkvistar
3 dl grädde
ev maizena
salt och peppar
olja och smör att steka i

Gör så här:
  • Salta och peppra köttet och stek det i olja och smör tills det får en fin stekyta.
  • Lägg köttet i en ugnsform, klyfta äpplen och lök och lägg runtom, häll på vin, must och fond, toppa med några rosmarinkvistar, har du steksnöre kan du binda dom runt köttet.
  • Kör in i ugnen på 200 grader tills köttet innertemperatur ligger på 75 grader.
  • Sila av skyn och koka ihop med grädde, blanda i lite maizena ocm du vill ha tjockare, samka av med salt och peppar.

Fläskkarré

Rostad krosspotatis:

Ingredienser:

1 kg mjölig potatis, gärna små
1 dl olivolja
flingsalt

Gör så här:
  • Koka potatisen tills den är helt färdig och häll av.
  • Häll oljan i en ugnsform och kör in ca 5 minuter i ugnen på 225 grader.
  • Ta ut formen och lägg i potatisarna och rör om, mosa dom lätt med en gaffer och salta, ringla gärna över lite mer olja.
  • Kör i ugnen ca 20 minuter.

Friterade äppelchips:

Ingredienser:

2 syrliga svenska äpplen
1/2 halv citron
olja att fritera i

Gör så här:
  • Tvätta, kärna ur och skiva äpplena tunt.
  • Lägg äpplena i iskallt vatten med preccad citronjuice i en halvtimme.
  • Värm oljan till 170 grader och lägg i äppelskivorna, precis när dom börjar på färg tar du upp dom och lägger på hushållspapper.
  • När äpplena svalnat kör du i dom en gång till tills dom får perfekt färg.

Servera med äppelmust

Fläskkarré