Chicken nuggets är väldigt gott, speciellt om man gör dom skälv och friterar dom, jag har alltid gjord med panko ströbröd men har sett andra gjort med corn flakes, så jag bestämde mig för att testa vilket som är godast.
Här serverar jag det med trippelfriterad pommes frites och en äppelcurry dressing, receptet på den har jag hittat på Mitt Kök där Tommy Myllymäki gjorde den en gång på TV, men jag tar alltid lite extra curry och majonäs i min, och hur jag gör hittar du här nedan.
Chicken nuggets med äppelcurry dip och pommes
Chicken nugets
600 g kycklinglårfile
2-3 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 dl panko ströbröd
2-3 dl krossade/mixade corn flakes
välj skälv vad du vill panera med eller ta lite av båda för att hitta din favorit
Gör så här
- Starta fritösen eller en kastrull med olja och värm till 180 grader.
- Skär kycklingen i lagom stora bitar och ta bort senor och sånt om det finns.
- Häll mjöl blandat med salt och peppar, vispat ägg, panko eller krossade corn flakes i separata skålar.
- Vänd kycklingen först i mjölet, sedan vänder du runt bitarna i äggblandningen och sedan ner i panko eller cornflakes.
- Fritera sedan några i taget, ca 3-4 minuter tills dom har fått fin färg, skär försäkerhets skull i någon och kolla så dom är färdiga, om man har alla ungefär lika stora så tar alla lika lång tid.
Äppelcurry dip
1 syrligt äpple
2 msk curry
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1/2 dl hackad gräslök
salt och svartpeppar
Gör så här
- Hacka äpplet fint.
- Fräs äpplen med curry i en stekpanna, låt det sedan svalna
- Blanda äppelbitarna med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Receptet är Tommy Myllymäkis, och finns här, jag har bara ändrat litegrann.
Ska man göra egen pommes frites så rekommenderar jag trippelfriterad, då kokar man den först eller lägger i varmvatten som jag beskriver nedan, sen friteras den två gånger, först en gång på lite lägre temperatur för att få dom mjuka inuti, sedan en gång till på högre värme för att få dom krispiga.
Det här tar lite tid, så börja med det här innan allt annat så du bara har sista friteringen kvar
Trippelfriterad pommes frites
1 kg mjölig potatis, t ex king Edward eller bakpotatis
ev 1 msk ättika
salt
Gör så här
- Börja med att skära pommes frites av potatisen, ca 0,5 cm tjocka, välj skälv om du vill ha med eller utan skal.
- Lägg stavarna i en skål med vatten för att dra ur stärkelsen, låt dom stå minst en timme, byt gärna vatten någon gång.
- Vill man spara lite tid och inte koka dom efter vattenbadet kan man lägga dom i varmt vatten istället, då tillagas dom under tiden man drar ut stärkelsen och man slipper nästa moment.
- Fyll en stor kastrull med vatten och en matsked ättika, koka tills potatisen blir lite mjuk men inte faller isär.
- Lägg potatisstavarna på hushållspapper i 30 minuter så att dom blir torra och starta fritösen eller en kastrull med olja, värm till 150 grader.
- Lägg i stavarna i oljan och kör tills dom precis börjar få färg, ta upp och lägg på papper igen så dom får rinna av och svalna ca 30 minuter.
- Värm upp oljan till 180-190 grader nu och fritera en gång till, nu tills dom får en fin gyllenbrun färg och blir krispiga.