Kåldolmar
Det här är min absoluta favorit husmansrätt, Så fruktansvärt gott. När jag var yngre så gillade jag det inte alls, det är först efter att jag för några år sedan jag provade det på en restaurang i Sälen som jag har börjat göra det.
Ingredienser:
1 vitkålshuvud
500 g blandfärs
1 ägg
0,5 dl grötris
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 krm salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skär i rotkanten på vitkålshuvudet så att bladen kan lossna när du kokar det, plocka av bladen eftersom dom börjar lossna, dom ska inte bli för mjuka. Du behöver ca 10-12 st.
- Koka grötriset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna.
- Blanda färsen med grädde, mjölk, ägg, grötris, salt och peppar.
- Lägg ut bladen och fyll på med lite färsblandning, vik in kanterna och rulla ihop.
- Stek lite snabbt en yta i lite smör på dolmarnas ovansida och lägg dom sedan i en smord ugnsform med kanterna neråt.
- Ringla över lite sirap och skicka in i ugnen ca 25 minuter på 175 grader, ös lite då och då.
Servera med potatismos (recept finns här på den godaste), gräddsås och rårörda lingon och drick gärna en god öl till.