Select Page

Pärlhöna med apelsinbea

Pärlhöna med apelsinbea

Jag har länge haft en stor gårdsgpärlhöna på 1,8 kg legat i frysen och tagit plats, men nu i helgen så var det dags att grilla den på rotisseriet, jag bestämde mig för att injecera den med smält smör och under skinnet pillade jag in smör som jag smaksatt med rosmarin, timjan och apelsinzest. Till det här serverade jag lite rotsaker från landet som jag rostade i ugnen med olivolja och krondill, sen hade jag en bea smaksatt med apelsinzest och vitlök, fantastiskt gott.

pärlhöna

Ingredienser Pärlhöna med apelsinbea:

Pärlhönan

1,8 kg ekologisk gårdspärlhöna
100 g smör
1/2 apelsin, zest
1 kvist rosmarin
3 kvistar timjan

Apelsinbea

2 charlottenlökar
3 kvistar dragon
3 msk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
3 msk vatten
5 vitpepparkorn
3 äggulor
400 g smör
färsk dragon
1 vitlöksklyfta
1/2 apelsin, zest
salt och vitpeppar

Tillbehör

Ugnsrostade grönsaker
Sallad

Gör så här:

Hönan

 • Tänd grillen för indirekt värme på ca 120 grader, ett tips är att köra på snakemetoden (skriver ett inlägg om den inom en snar framtid) så slipper man fylla på med briketter då det tar ca 3 timmar.
 • Smält hälften av smöret och fyll en injektionsspruta med det.
 • Hacka ner bladen från rosmarin- och timjankvistarna, blanda med resten av smöret och zest av en halv apelsin.

pärlhöna

 • Skär några små hål i skinnet på hönan och pilla in lite smörklickar här och var.
 • Spruta in smöret med sprutan på några ställen, detta gör så att hönan blir väldigt saftig och god.
 • Trä på hönan på ett rotisserispett (om du har, annars lägger du den bara på gallret).

pärlhöna_på_rotisseri

 

 • Kör på grillen till den har 80 grader i innertemperatur och låter den sedan vila under folie 20-30 minuter så höjs den till 82 grader, det tar ca 3 timmar.

pärlhöna på rotisseri

Apelsinbea

 • Smält smöret och låt det svalna lite.
 • Hacka lök och häll i en kastrull tillsamans med vitpepparkorn, en dragonkvist, vinäger och vatten, koka tills det har reducerats till ca 2-3 msk vätska.
 • Sila vinägern och tillsätt äggulorna, vispa  tills det tjoknar och blir krämigt, man kan göra det på ett vattenbad eller direkt på plattan, jag föredrar det senare, men det gäller att inte ha för hög temperatur, strax över 60 grader i vätskan är bra.

bea

 • Nu häller man i smöret sakta i en fin stråle och vispar som en tok tills det tjoknar, då kan man öka takten på smöret och fortsätt vispa till mjölksyran kommer, men sluta inte förän allt smör är i.
 • Hacka dragon och blanda ner i såsen.
 • Riv ner vitlök och apelsinzest i såsen
 • Smaka av med salt och peppar.

Servera med t ex ugnsrostade rotsaker och sallad.

pärlhöna

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This