Vi har börjat odla alla möjliga sorters kryddor och örter här hemma så nu har jag färska kryddor i överflöd, till det här receptet använde jag bara färska, men det går säkert lika bra med torkade om man inte har tillgång till färska.
Myntayougurten passar väldigt bra som tillbehör till grillat, så testa den.
Det här behövs:
Köttfärsspett:
500 g nötfärs eller blandfärs
1/2 citron, saften
några skälkar färsk timjan, hackad
1 kvist färsk rosmarin, hackad
1 msk paprika pulver
1 tsk cayenpeppar
2 vitlöksklyftor
salt och nymalen svartpeppar
myntayougurt:
3 dl grekisk yougurt
1/2 halv citron, zest + saft
1 dl färsk hackad färsk mynta
2 vitlöksklyftor
salt och nymalen svartpeppar
klyftpotatis:
600 g potatis
olivolja
saften från en halv citron
1/2 dl färsk hackad oregano
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Starta grillen för indirekt värme, samt ugnen på 225 grader.
- Börja med spätten och blanda ihop färsen med citronsaft, örter, kryddor och pressad vitlök, salta och peppra, låt det sedan stå och dra ihop sig ett tag.
- Blanda alla ingredienser till myntayougurten och smaka av med salt och peppar, ställ in i kylen.
- Skala potatisen om du vill, klyfta den och lägg i en ugnssäker form, ringla över olivolja tills det täcker botten, pressa över citronen och krydda med oreganon, salt och peppar.
- In i ugnen ca 30-40 minuter, känn med en sticka om dom är färdiga.
- Forma biffarna och trä på spett.
- Lägg dom på grillen på den indirekta sidan och lägg på locket ett tag, på slutet kan du köra dom över glöden för att få lite snygg färg, kolla dom gärna med en termometer, 70 grader blir bra.
- Servera ihop med lite sallad.