Wallenbergare är en riktig gammal klassiker som oftas serveras med potatispuré, skirat smör, ärtor och rårörda lingon, jag har provat nångång med gräddsås också men jag tycker skirat smör passar bättre.

Wallenbergare med potatispuré och skirat smör, 4 port.

Wallenbergare

500 g kalvfärs
2 dl grädde
3 st äggulor
1 krm mald muskot
2 krm mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 krm mald kryddnejlika
eller 1 tsk 4 kryddor istället för dom ovan

1 tsk salt
ströbröd

Wallenbergare
  • Mixa kall kalvfärs med kryddor i en matberedare, man kan även hoppa över kryddorna och bara köra salt och peppar om man gillar det bättre.
  • Tillsätt äggen och sedan vispgrädden i en stråle.
  • Forma till fyra stora eller åtta små biffar och panera i ströbröd
  • Stek i en panna med rikligt med smör tills den fått en gyllenbrun färg.
  • Kör klart i ugnen på ca 100 grader tills dom är 60-65 grader i innertemperatur eller mer om du föredrar det.

 

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
1 dl mjölk
1 dl grädde
50 g smör
salt och vitpeppar

Potatispuré

  • Skala och koka potatisen till den blir mjuk.
  • Värm mjölk och grädde.
  • Pressas potatisen och blanda med övriga ingredienser eller vispa allt fluffigt med degkrokar, smaka av med salt & vitpeppar.

Skirat smör

250 g smör

Skirat smör

  • Smält smöret på låg värme utan att röra i kastrullen.
  • När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.

Rårörda lingon

3 dl lingon
1 dl socker

Rårörda lingon

  • Blanda lingon och socker tills sockret har löst sig.
Servera allt med gröna ärtor.