*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Då var det dags att lägga upp ett till recept som jag gjorde på min Muurikka, det går självklart bra att göra på spisen också, men jag tycker det nästan blir girade på en stor stekhäll. Det blev köttbullar på Muurikka med gräddsås, en riktigt enkel sådan också men galet god.

Köttbullar på Muurikka

När man gör en gräddsås på Muurikkan så blir den godare än i en stekpanna, eftersom den är formad som en wokpanna så blir grädden lite smått bränd i kanten och den smaken som blir är så god, bara att röra ner i såsen och man behöver ingen fond eller nån annan smaksättare.

Köttbullarna har jag smaksatt ganska enkelt med bara kryddpeppar och kanel, älskar den smaken och i såsen hade jag i ett par matskedar messmör för att förhöja smaken lite ytterligare bara då jag hade en tub hemma. Rårörda lingon är ju också gott till köttbullar men jag glömde ta upp lingon från frysen i tid så jag elände ner lingonen i såsen istället, går lika bra det och ser lite festligare ut.

Ingredienser, 4 port

Köttbullar
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad

2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 tsk salt
1 tsk peppar
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk kanel
1 tsk dijonsenap

Gräddsås
5 dl grädde
2 msk messmör

1 dl frysta lingon
salt

Potatismos
1 kg potatis
en rejäl klick smör (snåla inte)
1 dl mjölk
1 dl grädde
salt och vitpeppar

Tillbehör
pressgurka
hackad persilja

Gör så här

  1. skala potatisen och skär i mindre bitar, koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll sedan av och rör ner smöret så att det smälter in, mosa med mjölk och grädde som du värmt lite och smaka sedan av med salt och vitpeppar.
  2. Stek den hackade löken i smör tills den är mjuk, men den ska inte få färg, låt den sedan svalna. blanda alla ingredienser till köttbullarna och forma till lagom stora köttbullar.
  3. Starta murrikan och stek köttbullarna gyllenbruna runt om i smör. Häll sedan på grädde och lingon, låt det puttra med köttbullarna ca 10 minuter, rör lite då och då och smaka sen av med salt.
  4. Toppa med hackad färsk persilja och ät med potatismoset och kanske pressgurka
köttbullar på murriga

Tips! (annonslänk)

Skulle du vilja köpa en egen Muurikka så fins dom bl a hos KitchenTime till ett väldigt bra pris, jag har en Muurikka 58 cm komplett set.

Jag har äntligen kommit igång med lite YouTube nu så kolla gärna filmen jag spelade in här nedanför

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.