Vi har fruktansvärt mycket tomater av olika sorter som är påväg ute i växthuset, jag tog vara på dom som var mogna och gjorde en ketchup.

Det är inte så svårt att göra en egen ketchup och man kan smaksätta den lite som man vill, den här blev det lite styrka i och en del rökighet, men du gör så klart som du vill så att den smakar som du vill.

Här kommer receptet på hur jag gjorde.

Ingredienser Ketchup:

ca 20-30 st tomater (jag använde med olika storlek och fyllde en ugnsform med väldigt många)
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 chili (välj själv hur många du vill ha)
8 själkar färsk basilika, hackad
1 gul lök, grovhackad
4 själkar färsk timjan, hackad
0,5 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar
1,5 dl vitvinsvinäger
1 dl farinsocker
1 msk worchestersås

1/2 tsk liquid hickory smoke

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg tomaterna i en ugnsform och lägg i gul lök, basilika, timjan och mosade vitlöksklyftor.

tomater

  • Salta och peppra, häll på olivoljan och rör om.
  • Ställ in i ugnen ca 1 timme.

tomater

  • Häll över i en stor kastrull och häll på vinägern, farinsocker, worchestersås och liquid smoke.
  • Låt det puttra ca 1 timme, rör om då och då.

ketchupkok

  • Häll över i en blender eller kör med stavmixer och mixa tills den är slät.

ketchup_i_blender

  • Häll i rena burkar eller flaskor och förvara i kylen.

ketchup