Kålpudding på grillen, javisst, allt går ju att grilla och det mesta blir ju faktiskt godare på grillen tycker jag.

Om ni följer mig på Instagram så vet ni kanske att jag nyligen har blivit ambassadör för Kamado Joe, en keramisk grill. Den jag fick hem är en Kamado Joe Classic III, deras senaste classic grill och det är en riktig pjäs på ca 130 kg, massa tillbehör för att grilla indirekt, direkt, low & slow och säkert nått mer också. Det som gör en keramisk grill så bra jämfört med en plåtgrill jag har haft tidigare är att den håller värmen så mycket bättre och är inte lika känslig för väder och vind.

Den är väldigt enkel att ställa in rätt temperatur i och kolförbrukningen går ner, så där spar man in pengar istället, kolet slocknar blixtsnabbt när man stängt spjällen. Men mer om grillen i ett annat inlägg, nu till kålpuddingen.

kålpudding på grillen

Självklart funkar det här receptet i en ugn också men allt blir ju godare på grillen. Jag var egentligen sugen på kåldolmar men hade ett halvt vitkålshuvud, så då vart det enklare med kålpudding istället. Det smakar ju likadant typ, jag använde faktiskt exakt samma recept som jag har på kåldolmar.

}

90 minuter

4 portioner

Ingredienser

1 kg vitkål
smör till stekning
500 g blandfärs
0,5 dl grötris
1 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
3 krm salt
1 krm kryddpeppar (valfritt)
2 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Tänd grillen och fixa så den är ungefär 200 grader.
  2. Strimla vitkålen coh stek den mjuk på medelvärme i smör, jag använde 2 stekpannor. När den mjuknat s ringlar du över sirapen och steker ett tag till.
  3. Koka grötriset enligt förpackningen.
  4. Blanda färsen med grötris, ägg, mjölk, grädde och kryddorna.
  5. Smörj en form och lägg ett lager kål i botten, bred ut färsröran och toppa med resten av vitkålen.
  6. Ställ in i grillen, stäng locket och låt den stå där ungefär 40 minuter.
kålpudding på grillen
kålpudding på grillen
kålpudding på grillen

Ta den från grillen när den fått lagom färg, det tar ca 40 minuter, servera sedan med gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis. Jag brukar göra en enkel gräddsås genom att bara 5 dl grädde, en skvätt fond (1 msk) av t ex oxfond eller kalvfond, koka ner till lagom konsistent och skaka av med salt. Riktigt enkelt.

kålpudding på grillen

Vill du skaffa en sån här grill så kan man hitta dom på lite olika ställen, har du ingen butik i närheten så finns det ett par bra på nätet som ofta bjuder på frakten hem till dörren. Dom är dyra men se det som en invenstering som kanske håller hela livet, sen finns det äldre modeller som är lite billigare, men då följer det inte med lika mycket tillbehör.

Här är några butiker som säljer Kamado Joe:
Grillkung
BBQmonster
Webhallen
BbqHouse

kålpudding på grillen

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

Relaterade inlägg

Kommentarer

1 kommentar

  1. Millan

    Läcker att göra det på grillen! Något jag faktiskt inte testat, än 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.