För några veckor sedan firade jag och en massa andra matbloggare Japanskt nyår med Jennie Walldén och Kikkoman. Vi höll till hos PS Matsal på Söder i Stockholm och började med en sojaprovning, det har jag gjort förr och det är ganska intressant att smaka hur soja smakar.
Efter sojaprovningen delades vi in i grupper som skulle laga massa olika smårätter vi skulle ha till det japanska nyåret. Jag hamnade med några bekanta samt en jag träffade för första gången som jag bara följt på Instagram innan. Min grupp bestod av Anna Demirian – kitchenofanna, Simona Muntean – cookiesandsweetsbysimona, Zeina Mourtada – zeinaskitchen och Petter Backlund – ploppestable. Sen var ju en massa andra där också men mer om det sen.

Japanskt nyår med Jennie Walldén och Kikkoman

I vår grupp skulle vi tillaga vegetarisk chikuzenni, teriyaki chicken, samt desserterna som bestod av matcha nice cream och björnbär nice cram i ministrutar sen serverades vi några andra rätter också, ett par av recepten finner ni längre ned.

japanskt nyår med jennie walldén
Mina lagkamrater lagar mat för fullt
chokladfondant
Petter (ploppestable) lägger sista touchen
Nedan kommer lite bilder på maten vi lagade till och längst ner finns två av recepten.
Matcha nice cream med strössel
japanskt nyår med jennie wallden
Bifftataki med ingefärsdressing och tryffelmajonnäs
japanskt nyår med jennie walldén

Tonfisksashimi med rättika i wasabidressing och furikake

japanskt nyår med jennie wallden

Daniel Lakatoz fotar vegetarisk chikuzenni

japanskt nyår med jennie walldén

Många tillbehör i form av dip och ris

Det var ett mycket lyckat och roligt event med många skratt och god mat, alltid lika skoj att träffa alla. Här är alla vana vid att maten ska fotograferas innan den äts så det kan se väldigt roligt ut när flera stycken står runt en tallrik med kameran i högsta hugg.
japanskt nyår med jennie wallden

Jennie passar på att fota när aktiviteten är hög

japanskt nyår med jennie walldén

Fotograferingen är viktig

japanskt nyår med jennie wallden

Fredrik Rosell och Jennie diskuterar upplägg

japanskt nyår med jennie walldén

Glada matlagare

Nedan ser ni recepten på mina två favoriter från kvällen, testa dom gärna. Recepten är rätt stora och vi serverade som en buffé till ca 20 personer

Bifftataki med ingefärsdressing och tryffelmajonnäs

Ingredienser

  • 800 g hängmörad oxflé, mittdelen
  • 500 g kejsarhatt + ev. 150 g extra för vegetariskt alternativ
  • 1,5 dl Kikkoman soja + 1 – 2 msk till pensling av kött
  • 3 msk ingefärsjuice pressad från fnriven ingefära (ca 10 cm bit)
  • 4 msk risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl Kewpie majonnäs (japansk majonnäs)
  • Några droppar tryffelolja
  • Färsk tryffel att hyvla på
  • Shisokrasse
  • Svarta rostade sesamfrön

Gör så här:

  1. Putsa oxfilén, Dela köttet på längden om det är en tjock bit. Pensla med Kikkomann soja. Häll lite olja i en stekpanna och sätt på hög spisvärme tills oljan börjar ryka. Bryn oxfilén runtom, den får gärna sotas. låt svalna och skiva sedan filén i så tunna skivor som möjligt. Ställ åt sidan.
  2. Skär kejsarhattarna i ca 4 cm breda ”stubbar”. Skär sedan i tunna skivor på längden.
  3. Riv ingefära och pressa ur saften ur det rivna genom en tät liten sil eller silduk. Blanda med Kikkoman soja, risvinäger, strösocker och rör ihop tills sockret löst sig.
  4. Blanda Kewpie majonnäs med några droppar tryffelolja. Lägg i en spritspåse och gör ett litet hål.
  5. Lägg upp oxfilén och kejsarhattarna på ett större fat. Häll över ingefärsdressingen och spritsa sedan ut tryffelmajonnäs med jämna avstånd. Riv över färsrk tryffel och garnera med shisokrasse och svarta sesamfrön.
Bifftataki med ingefärsdressing och tryffelmajonnäs. Fotograf: Emil Nordin

Teriyaki Chicken

Ingredienser

  • 1 dl Kikkoman soja
  • 1 dl mirin
  • dl sake
  • 5 msk strösocker
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 st rivna vitlöksklyftor
  • 2 kg kycklinglårfilé med skinn
  • 2 msk rostade sesamfrön

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
  2. Stick i kycklingen med en gaffel så det blir små hål i skinnet.
  3. Stek kycklingen i en stekpanna med skinnsisdan ner. Stek ca 3 minuter per sida, tills varje sida har fått en gyllene färg.
  4. Häll i triyakisåsen i panan med kycklingen i några minuter. Skeda sås på kycklingen under tiden.
  5. Ta upp kycklingen från stekpannan och skiva i munsstora bitar. Strö över rostade sesamfrön. Servera med ris.
Nedan kan ni kolla några av bilderna som fotografetn Emil Nordin tog under kvällen, det är ett bildspel så bara att bläddra på…
Tack till JMWGolin, Ta Fram Det Bästa, Jennie Walldén och personalen på PS Matsal för ett väldigt trevligt och lyckat event. Hoppas vi ses snart igen.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.