*** Inlägget innehåller köplänkar (adlinks) för KitchenTime ***

Friterade potatisskivor är något jag börjat ha som tillbehör till maten väldigt ofta. Chips kanske ni tänker då och jag nästan, dom här är lite tjockare och jag brukar fritera dom så att dom fortfarande är ganska mjuka men med lite fras. Då är dom perfekta tycker jag.

Såna här chips bjöd Jureskog (hans företag) på Sthlm Food & Wine förra året för att dippa i hans bearnaisessås, den är förövrigt den godaste kalla köpebean tycker jag. Vill du göra egen kall bea så har jag ett bra recept. Efter den mässan så har jag börjat gjort det här ganska ofta själv, det är så otroligt gott.

Friterade potatisskivor

Jag gillar när potatisen är ca 2-3 mm tjock men det går bra att göra tjockare också, men då kanske man måste förkoka lite eller dubbelfritera för att den ska bli mjuk inuti. 

Använd en mjölig sort, t ex King Edward som jag tycker blir bäst till pommes frites också, hur man gör bra pommes frites hittar du här.

}

45 min

4 portioner

Ingredienser

8 stora potatisar, mjölig
vatten
1 msk ättika
1 msk salt
olja till fritering
flingsalt
nymald svartpeppar, valfritt

Gör så här

  1. Skär potatisen med skalet kvar i ca 2-3 mm skivor, använd gärna en mandolin.
  2. Lägg i en skål med kallt vatten, ättika och salt i 30 minuter för att dra ut stärkelse, ättikan skyndar på det lite. Häll av vattnet och skölj ett par gånger i kallt vatten.
  3. Lägg potatisen på en handduk eller hushållspapper för att torka och starta fritösen på 180 grader under tiden. Har du ingen så kör i kastrull men håll koll på temperaturen.
  4. Fritera potatisskivorna i omgångar, rör om med t ex en gaffel så dom inte klibbar ihop.
  5. Ta upp när dom fått färg men inte för krispigt. Låt dom rinna av lite och häll i en skål.
  6. Toppa med flingsalt och ev svartpeppar, även lite färsk persilja eller kanske dill är gott på beroende på va du har dom till.

OBS! har du tjockare skivor så fritera 2 gånger för att dom ska bli mjuka inuti, först tills dom precis börjar ändra färg, sen får dom svalna i 20 minuter för att friteras igen till dom är färdiga.

friterade potatisskivor

Dom här potatisarna är goda som dom är, t ex bara dippa i bearnaisesås eller varför inte en kall bea. Jag gillar när det är riktligt med flingsalt och nymald svartpeppar på och har man potatisen till fisk blir lite dill på perfekt. Testa gärna!

Tips! (annonslänk)

Har du ingen fritös? köp en med automatisk filtrering, sån som jag har hos KitchenTime.

Relaterade inlägg

Kommentera gärna nedanför vad du hittar på med rester eller kanske tips om någon god sallad.

Sociala medier

Glöm inte bort att följa mign på YouTubeInstagram och Facebook om du inte redan gör det.

* = länkar markerade med * (stjärna) är affiliatelänkar, vilket betyder att jag får provision om du klickar på dom och sedan handlar. Jag blir jätteglad om du gör det då det hjälper mig att fortsätta driva min blogg och YouTube.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.