Jag är med i en recepttävling för matbloggare som Cono Sur anordnar, man ska matcha en huvudrätt till något av deras viner Cono Sur Organic Chardonnay eller Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag valde Chardonayen, ett vitt ganska fruktigt vin.

Jag tänkte direkt att jag skulle göra något med kyckling men det tog ett tag på vad jag skulle hitta på, tillslut blev det kycklinglår som jag injeserade med en blandning av äppelmust och lite av vinet. Till det gjorde jag en potatispuré samt en massa primörer ute från landet som jag rostade på olika vis, sen toppade jag med en gräddsås med lite vin och brynt smör jag försökte få nästan bränd.

Det här behövs för att göra Äppelmustfylld kykling, potatispuré, primörer nästan bränd grädde till 4 pers.

Kycklingen

4 st färska kycklinglår med skinn och ben
1 dl äppelmust
2 msk Cono Sur Chardonay
rapsolja och smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 st rosmarinkvistar
1/2 dl Cono Sur Chardonay
lite brynt smör

Potatispuré

1 kg  potatis
1 dl  vispgrädde
1 dl mjölk
50 g  smör
salt och vitpeppar

Gräddsåsen

2 dl grädde
1/2 dl Cono Sur Chardonay
25 g brynt smör
salt

Tillbehör

16 små morötter med blast
olivolja
flingsalt
färska timjankvistar

8 st färska rödlökar
rapsolja

1 blomkålshuvud
rapsolja
brynt smör
flingsalt

50 g små gula kantareller
smör

röda vinbär

Gör så Här:

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader samt bryna ca 150 gram smör, det behövs lite här och var i receptet.
  • Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka tills den är mjuk.
    Blanda i smör, grädde och mjölk och mosa potatisen med en gaffel tills du tycker den är lagom slät, smaka av med salt och vitpeppar.
  • Blanda äppelmust och vin och spruta in i kycklinglåren med injektionssprutan, salta och låt stå och dra en halvtimme.
    Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i en stor klick smör när oljan är varm, pannan ska vara väldigt varm.
    Lägg i kycklingen med skinnsidan ner och vänd när den fått en krispig yta, då lägger du i rosmarin och mosade vitlöksklyftor, häll även lite brynt smör och en skvätt vin över kycklingarna.
    In med hela stekpannan i ugnen och kör till kycklingen har en innertemperatur på 68 grader, ta ut och täck med folie, låt vila ca 10 minuter så stiger temperaturen några grader.
    Höj ugnen till 250 grader när du tar ut kycklingen.
  • Koka upp grädde, vin och brynt smör och låt det koka ett tag, men inte så det bränner fast, bara närstan, smaka av med salt
  • Skär bort det mesta på blasten till morötterna, lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salta och lägg på lite timjankvistar.
    Skär bort blasten på rödlökarna, skala och skär dom på mitten, lägg i en form med snitttan upp och ringla över lite olja.
    Plocka blomkålen och skär ner bitarna om dom är stora, lägg i en forma med med rapsolja och ringla över lite också, häll ca 50 gram brynt smör över.
  • In med alla formarna i ugnen på 250 grader och kör tills alla saker fått lite färg
    Smörstek kantarellerna.
  • Lägg upp allt på tallrik, toppa med lite sås och röda vinbär.

Jag tycker att den här rätten passade väldigt bra med det vita vinet.