Tarte flambée är en väldigt enkel och supergod maträtt. Det är en fransk variant av pizzan, man täcker brödet med créme fraîche, lök och rökt fläsk eller skinka.

Ingredienser pajdeg:
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl + lite till bakbordet
1 tsk salt
smör till formen

Gör så här:

  • Blanda vetemjöl och salt i en skål.
  • Lös upp jästen i vattnet och blanda ner i mjölet med degvispar på en elvisp.
  • Arbeta till en deg och låt den jäsa 30 minuter på en varm plats.
  • Knåda sedan degen ca 10 minuter på mjölat bakbord och låt jäsa 30 minuter till.

Ingredienser fyllning:
2 stora gula lökar
150 gram rökt skinka
2 dl créme fraiche
2 tsk vetemjöl
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  • Hacka lökarna fint och tärna skinkan.
  • Blanda créme fraiche, mjöl, salt och peppar väl.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Smörj en pajform, ca 24 centimeter och kavla sedan ut degen på ett mjölat bakbord så att den passar bra i formen och tryck fast den i kanterna.

20140826-165426-8423

Nu häller du i créme fraîche blandningen och lägger skinka och lök ovanpå, eller så gör man som jag brukar göra och blandar ihop allt först och lägger i pajformen sen, tycker det blir godare så, sedan täcker man över och låter den jäsa 10 minuter till innan den åker in i ugnen ca 25 minuter.

Tarte Flambée

Bon apetit

Tarte Flambée