Select Page

Snabb och enkel hemgjord pizza

Pizza är något jag gör ganska ofta här hemma, ofta kommer jag på det rätt sent samma dag och då är det ju försent att fixa en kalljäst deg som ska i kylen minst ett dygn, då har jag ett bra recept som går väldigt fort att göra med endast 45 minuters jäsning.

Topping kan man ju ta det man gillar kanske några rester från dagen innan eller bara vad du har i kylen.

Nedan tipsar jag om snabb och enkel hemgjord pizza jag brukar göra samt lite olika toppingar, receptet på degen  är från början från en av Lisa Lemkes böcker, men den degen blev aldrig bra för mig så jag öka och ändrade lite.

Snabb och enkel hemgjord pizza

Ingredienser till minst 4 pizzor

25 g jäst
1 msk honung

4 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
2 msk olivolja
10-11 dl vetemjöl

Exempel på topping

En burk mutti krossade tomater
riven ost

mozzarella
champinjoner
skinka
pulled pork, recept hittar du här
lök
vitlök
sparris

Gör så här:

  • Värm ugnen till minst 250 grader, går den högre är det bara bra, har du en pizza sten ställer du in den på gallret, annars sätter du in en plåt.
  • Smula ner jästen i en bunke tillsammans med honung, salt och vatten, blanda tills det löst sig.
  • Tillsätt mjälet lite i taget och blanda, kör du i maskin så kör ca 10 minuter för hand så blir det nog lite längre, degen ska släppa från kanterna.
  • Jäs under plastfolie i 45 minuter.
  • Dela degen i så många bitar du vill, den räcker till 4 fullstora pizzor, ca 320 g / pizza.
  • Kavla ut på mjölat bakbord, och pizzorna på bakplåtspapper.
  • Toppa med det du vill ha på, börja med tomatsås eller krossade tomate, jag brukar bara köra en burk Mutti krossade tomater, man behöver inte koka nån tomatsås tycker jag, lägg sedan på massa ost, t ex riven ost eller mozzarella och fortsätt med resten.
  • Skicka in i ugnen på stenen eller plåten med pappret kvar under, ta bort pappret efter ca 2 minuter om du kör på sten.
  • Kör tills degen börjar bli lagom gyllenbrun i kanterna.

Exempel på pizzor

Pulled pork, inlagd rödlök, chili och chipotle tabasco

Champinjoner, mozzarella och ruccola

Parmaskinka, sparris, mögelost och ramslökspesto

Banan, skinka och curry

About The Author

Anders Gustavsson

Man skulle kunna kalla mig hemmakock, då jag inte jobbar med mat men älskar att stå hemma i köket och pyssla och med mitt stora matintresse valde jag att starta min blogg i Köket med Anders där jag delar med mig av min matlagning, det blir även en hel del bakning och någonting om öl kanske slinker in ibland. För mig är det viktigt att så mycket som möjligt är från grunden och jag tycker om när det är enkelt och går snabbt men ibland händer dett att jag bosätter mig i köket en hel dag för att laga till kvällens middag. Ni hittar mig även på Instagram @ikoketmedanders där jag delar med mig av en hel del matbilder.

Sveriges Bästa matbloggar 2017

Följ blogen via Bloglovin

Follow

Följ bloggen via Blogkeen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This